info terrier/uiterlijk/gedrag/verzorging/opvoeding
 
Levensverwachting10 tot 12 jaar
KleurBlack & Tan
TemperamentExtravert, Intelligent, Dapper, Alert, Vriendelijk, Zelfverzekerd
GewichtVrouwelijk: 18–20 kg, Mannelijk: 23–29 kg
HoogteVrouwelijk: 56–59 cm, Mannelijk: 58–61 cm
De Airedale terrier is een middelgrote, sportieve, temperamentvolle, steeds vrolijke en onderneming lustige hond.Zijn haarkleed is ruig en pezig, licht golvend met zwarte of antraciet ,glanzende rug en oplaaiende beharing op de kop, aan de borst en aan de benen. De Airedale wordt regelmatig alle zes tot acht weken getrimd en haart niet. Hij is een ideale huis en familiehond, houdt van grote wandelingen in elke weersomstandigheden en wil aan elke familiegebeurtenis deelnemen. Daarbuiten is hij geschikt als gebruikshond en kan gemakkelijk opgeleid worden voor een prestatiesport zoals gehoorzaamheid , agilitie , de jacht, als blindenbegeleider of reddingshond en zelfs als sledehond. De Airedale is een hond, die een lange ontwikkelingstijd en kindsheid doorloopt. Hij wordt pas rond de leeftijd van twee jaar volwassen. Gedurende deze tijd heeft hij een grootmoedige, maar consequente opvoeding nodig, daar hij graag met zijn charme en geduld, zijn stijfkoppigheid probeert door te zetten.
De Airedale heeft een groot aantal gunstige eigenschappen, een prettig karakter en past zich gemakkelijk aan omstandigheden en omgeving aan. Hoewel hij terriër is, kwiek en vurig en een tegenstander zelden uit de weg gaat, is hij toch de meest beheerste van alle terriërs.

De Airedale is van nature vrolijk, altijd in voor een spelletje, gezellig en aanhankelijk. Een Airedale is veel aan te leren. De goede Airedale is scherp van uitdrukking, snel van beweging en in gespannen verwachting bij elke beweging. Hij heeft een rustig gedrag in huiselijke kring en hij kan het goed vinden met kinderen.
 
De vacht van de Airedale Terriër vergt wat onderhoud. Met name de benen en de baard dienen regelmatig geborsteld te worden. 
De Airedale Terriër heeft een ruwharige vacht die twee en soms driemaal per jaar geplukt dient te worden, aangezien de hond deze dode haren niet zelf kwijt kan raken. 
Bij het plukken trekt men de harde, dode haren (het rijpe haar) met kleine plukjes tussen duim en wijsvinger of met een (bot) trimmes uit de huid. Zes weken nadat de hond zijn grote trimbeurt heeft ondergaan, is het verstandig om hem nog even te laten “natrimmen”. 
Het plukken van de hond is een hele klus en over het algemeen kunt u dit het beste laten doen door een erkende, dat wil zeggen, gediplomeerde trimmer. 
Er zijn ook enkele fokkers die hun Airedales en afgegeven pups (later als volwassen hond) zelf plukken. 
De Airedale Terriër mag nooit geschoren worden! 
In dat geval blijven de dode haren namelijk in de haarzakjes zitten, waardoor het haar in kwaliteit zal afnemen en een heel andere structuur krijgt en de hond huid problemen kan krijgen. 
Bovendien zal de kleur sterk achteruit gaan. Het sprekende zwart en tan zal valer worden en de vacht in zijn geheel wat dof.
Van pup af aan zal de airedale terrier consequent moeten worden opgevoed en moeten leren wat zijn plaats binnen het gezin is. Dit kan het best door goed gedrag te belonen en fout gedrag te negeren. Een airedale doet namelijk alles voor aandacht.
Het is zeker aan te raden om een puppy cursus te volgen, zeker als het de eerst airedale in het gezin is.
De Airedale Terrier is intelligent genoeg om snel door te hebben wat er van hem verlangd wordt. Probeer de training zo afwisselend mogelijk te maken, want als de hond steeds weer hetzelfde commando moet opvolgen, wordt hij koppig. Hij moet de oefening echt een uitdaging vinden. Airedale Terriers kunnen met de juiste baas erg goed presteren in de diverse takken van de hondensport, zelfs in de africhting.De Airedale Terrier is de grootste van de terrierrassen. Hij is open en zelfverzekerd, vriendelijk, dapper en toegewijd.