info/uiterlijk/voedsel/voortplanting/leeftijd

 

De jaguar wordt beschouwd als een van de allersterkste katachtigen, al zijn ze kleiner dan een leeuw of een tijger. Het is de enige grote kat die niet brult. Ze lijken op de luipaard, maar zijn zwaarder gebouwd en hebben een forsere rosettekening op hun vacht. Hun leefgebied varieert van dicht regenwoud tot meer open terrein met struiken of grasland. Zolang er maar genoeg dekking is om een prooi te kunnen besluipen, want de jaguar kan zijn hoge snelheid maar heel even volhouden.

De jaguar is een echte jager, die vooral in de ochtend- en avondschemer erg actief is. Ze jagen op vrijwel elk dier dat in hun leefgebied voor komt. Jaguars zijn weliswaar goed klimmers, maar ze jagen toch het liefst op de grond naar herten, miereneters, stekelvarkens, luiaards, apen en muizen. Jaguars zijn de enige katachtigen die ook leven van slangen, kikkers, schildpadden en zelfs kaaimannen. Ze slepen hun prooi mee naar een schuilplaats voordat ze beginnen te eten. Ze zitten soms ook onbewegelijk naast het water op een rots of een overhangende tak. Zodra er een vis voorbij komt slaan ze deze uit het water op de oever. Jaguars zijn goede zwemmers die zelden verder dan 500 meter bij het water vandaan gaan. Ze besteden een aanzienlijk gedeelte van de dag in het water.

jaguars leven solitair en in hun eigen territorium dat wordt afgebakend met krabsporen. De grootte van het territorium is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel dat er te vinden is, maar is meestal 25 tot 75 vierkante kilometer groot. Dagelijks doorkruisen ze hun leefgebied op zoek naar prooien.

Jaguars hebben geen vaste paartijd. Vrouwtjes zijn geslachtsrijp na 2 tot 3 jaar, mannetjes bij een leeftijd van 3 tot 4 jaar. Na de paring gaan het mannetje en vrouwtje meestal direct weer uit elkaar. Na een draagtijd van 3 tot 4 maanden worden er 1 tot 4 welpen geboren. De geboorte vindt meestal plaats in een hol tussen rotsen of in dicht struikgewas. Bij de geboorte wegen de welpen slechts 700 tot 900 gram. Als ze na twee weken voor het eerst hun ogen openen, gaan ze hun gebied verkennen. De moeder wordt weer drachtig als haar jongen na ongeveer twee jaar de moeder verlaten en zelf een territorium opzoeken.

**Lengte: kop-romp 110-180 cm, staart 45-90 cm, schouderhoogte 65-80 cm. Gewicht: 25-100 kg. Mannelijke jaguars zijn groter en zwaarder dan wijfjes.

Jaguars kunnen in het wild 12-20 jaar oud worden, in gevangenschap kunnen ze enkele jaren ouder worden

Maak jouw eigen website met JouwWeb