*info/voeding/huisvesting/voortplanting/draagtijd

 

Geiten zijn kuddedieren. De kleinst mogelijke geitenkudde telt twee dieren. Een geit alleen is bijna altijd ongelukkig en zal dat vaak laten blijken door luid gemekker .
Geiten zijn van oudsher gewend samen met de mens grote afstanden te overbruggen, vaak in gemengde kuddes met schapen en ezels. De zintuigen van de geit zijn goed ontwikkeld. Ze hebben een scherp gehoor, een uitstekend gezichtsvermogen, en een goed ontwikkelde reuk en smaak.
Geiten zijn zeer nieuwsgierig en onderzoekend. Ze klauteren en ze springen. Daarom is het goed als er in de geitenwei een paar objecten staan waar ze op kunnen klimmen en spelen. Voorbeelden van zelfgemaakte klimtoestellen en schuilgelegenheden voor geiten vind jhier.
Afrasteringen van de geitenwei moeten stevig zijn. Geiten zullen van alles proberen om er onderdoor of er overheen te gaan. Zeker als daarachter bomen en struiken staan. 

Geiten kunnen net zo goed communiceren met mensen als paarden en honden. Oogcontact is daarbij belangrijk, zo is uit onderzoek gebleken. Als geiten een probleem hebben dat ze niet zelf kunnen oplossen, dan kijken ze hun verzorger aan. De onderzoekers namen deze reactie waar toen ze een experiment uitvoerden met een beloning, waarbij ze deze beloning uiteindelijk zo hadden verstopt dat de geiten er niet bij konden. De verzorger die met z'n gezicht naar de geiten toe stond, werd langer aangekeken dan de verzorger die met z'n rug naar de geiten stond gekeerd.
Net als honden die om hulp vragen. De proef is een sterk bewijs dat de complexe communicatie tussen mens en dier in de loop ven de domesticatie van gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren zich op dezelfde wijze heeft ontwikkeld.  Uit eerder onderzoek wisten we al dat geiten slimmer zijn dan we dachten. Ze kunnen communiceren met hun verzorgers, ook al zijn ze op een andere manier gedomesticeerd dan gezelschapsdieren.

Een geit is geen maaimachine. Verwacht dus geen glad gazon door er een geit op te weiden. Dat geiten overal aan knagen en alles lusten, wil niet zeggen dat al het voer best is. Integendeel: de dieren zijn juist heel kieskeurig. Ze nemen alleen genoegen met schoon voer (hooi en brok) en schoon water.

Het basisrantsoen van hobbygeiten bestaat uit gras, goed gewonnen hooi en een beetje brok. Wat bietenpulp kan ook, als het hoofdbestanddeel maar uit hooi bestaat. Geiten die in de wei lopen, hebben ook hooi nodig voor een goede penswerking. Begin de dag met het verstrekken van een flinke pluk hooi. Dieren die op stal staan hebben meerdere porties ruwvoer per dag nodig. Zie verder Rantsoenberekening voor geiten . Wie precies wil weten wat een geit aan voedingsstoffen nodig heeft kan ook het Tabellenboek Veevoeding raadplegen. Houd je de geiten in de winter in de stal, laat ze dan niet in het voorjaar van de ene dag op de andere in de wei. De plotselinge overgang van hooi naar gras kan hun dood betekenen. Laat ze langzaam wennen aan het verse gras.Vooral geiten vertonen in het najaar gedrag dat wijst op bronstigheid. De dieren zijn ‘bokkig’, ‘spelig‘, ‘rits‘ of ‘runs‘, vertonen onrustig gedrag, kwispelen en mekkeren veel. Tijd om met de geit naar de bok te gaan.
Waarom met de geit naar de bok en niet met de bok naar de geit? Een beetje populaire bok zou in de bronsttijd voortdurend onderweg zijn van de ene geit naar de andere. Bovendien is een bok op reis geen sinecure, vanwege de stank. Er zijn weinig hobby’s die zo indringend geuren als het houden van geitenbokken. Geiten zijn echter gek op deze lucht. Een geit die moeilijk rits wordt, kan al geholpen worden door de overall van de bokkenhouder in de stal te hangen. Binnen de kortste keren is zij helemaal klaar voor de dekking.

 

De draagtijd van een geit bedraagt 145 tot 152 dagen, ofwel 5 maanden min 5 dagen. Na de dekking noteer je de datum in uw agenda en telt alvast 148 dagen vooruit, zodat je de verwachte datum van aflammeren hebt.
Geiten zijn in het paringsseizoen om de 17 tot 21 dagen rits. Tel dus ook 17 tot 21 dagen vooruit en noteer daar: controle. Want niet iedere dekking ‘pakt’. Dus als de geit na die twee à drie weken weer kwispelt, moet ze wéér op reis.
Wil je zeker weten of je geit drachtig is? Dat kun je in een vroeg stadium d.m.v. een scan vaststelen. Als de geit 17-21 dagen de dekking weer ritsig wordt, dan is ze dus niet drachtig. Op langere termijn kun je het zien aan de uier. Die groeit als de geit lammeren verwacht.

Bijna alle geiten hebben op z’n minst een droge schuilmogelijkheid nodig. Beter is een condens- en tochtvrije, goed geventileerde geitenstal waarin het dier gevoerd kan worden. De geitenstal moet niet te donker zijn. Geiten hebben behoefte aan licht. Ga er vanuit dat een geit minimaal vijf vierkante meter nodig heeft. De vloer dient regelmatig van droog stro te worden voorzien.
Een voerhek aan de voorzijde waar aan de buitenkant een drinkemmer of vlotterbakje is bevestigd, voorkomt dat het dier in zijn drinkwater kan poepen waardoor hij zonder schoon water komt te zitten. Hooi wordt gevoerd in een ruif en dient steeds onbeperkt aanwezig te zijn. Hooi dat op de vloer wordt aangeboden zal snel vervuilen en niet worden opgegeten. Geiten zijn zeer kieskeurig als het om voesdsel en drinken gaat. Weinig voorkomend, maar wel praktisch is een potstal.

Geiten kunnen zomer en winter naar buiten, als ze dat gewend zijn. Een uitloop van de stal naar buiten is natuurlijk prachtig. Grenst de wei niet aan de stal, dan kan er een buitenhok worden geplaatst waarin de geit kan schuilen als het gaat regenen. Dit buitenhok moet wel tocht- en vochtvrij zijn. Een dik stobed op de grond is geen overbodige luxe. Nogal wat geiten, zoals dwerggeiten, worden voor de winter naar binnen gehaald. Deze dieren ontwikkelen daardoor geen ondervacht en kunnen in de winter dus niet zo maar even naar buiten. Tenzij het droog, zonnig en niet al te koud is. Dan is een paar uur weidegang juist gezond. Geef de geiten een keuzemogelijkheid. Landgeiten en Wallische geiten zijn graag buiten. Dwerggeiten hebben, mits ze een wintervacht kunnen ontwikkelen, geen problemen met kou, maar Nubische geiten staan graag binnen in een winterse periode.

meer info op: https://www.levendehave.nl/dierenwikis/algemeen/geiten