1.beschrijving

2. uiterlijk

3. voeding

4. draagtijd

 

De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter.

neushoorns zijn hoefdieren, net als koeien, schapen, herten, varkens en paarden. Ze behoren net als bijvoorbeeld paarden tot de onevenhoevigen. Ze hebben namelijk 3 hoeven aan elke voet. Een paard heeft maar 1 hoef per voet. Neushoorns hebben stevige poten. Dat moet ook wel, met zo’n zwaar lijf. Toch lopen ze op hun tenen. Net als bij de andere hoefdieren bestaan hun hoeven uit nagels. Neushoorns kunnen hard rennen, de zwarte neushoorn is de snelste en haalt een snelheid van 50 km/u. .

 

De hoorn van de neushoorn heeft alles te maken met de huid. Het is namelijk een huiduitgroeisel. Een soort wrat. De hoorn van de neushoorn bestaat uit hoornstof waarvan nagels en haar zijn gemaakt. Aan de schedel van een neushoorn zie je dan ook nauwelijks dat hij ooit een hoorn op zijn neus heeft gehad. Er zit geen kern van been in, zoals bij de hoorns van een koe. De hoorn groeit elk jaar ongeveer 7 centimeter, maar slijt ook. De hoorn groeit dus gewoon weer aan als hij is afgebroken of afgezaagd. De Indische en Javaanse neushoorn hebben maar 1 hoorn. De andere soorten hebben er 2.
De hoorn van de neushoorn is goud waard. Er is nog steeds vraag naar. 

 

De huid is ruim 2 centimeter dik. De huid beschermt ze tegen de klauwen en tanden van leeuwen en tijgers. 

De neushoorn is erg bijziend. Van 10 meter afstand ziet hij geen verschil tussen een mens en een boomstronk. Als een neushoorn op je af komt denderen heeft wegrennen geen zin. Hij kan immers hard rennen. Je kunt je dan beter verstoppen omdat hij slecht kan zien.
Maar hun anderen zintuigen zijn prima. Ze horen uitstekend en kunnen nog beter ruiken. Dat kun je ook zien aan de grote neusgaten. Als de wind hun kant op staat, kunnen ze je van kilometers afstand ruiken. Ze kijken gewoon met hun neus en oren en weten zo wat er gebeurt.

 

Alle neushoorns zijn planteneters en geen vleeseters. Ze eten veel. Wel tientallen kilo’s gras, blaadjes en vruchtjes per dag. En ze drinken nog meer. Soms wel 100 liter water op een dag.
De witte neushoorn eet voornamelijk gras. Hij kan met zijn brede lippen goed kort gras plukken. Vandaar dat hij ook wel de breedlip-neushoorn wordt genoemd. De andere neushoorns knabbelen vooral aan bladeren en twijgjes. Vooral de zwarte neushoorn kan dat heel goed met zijn puntige bovenlip. Hieraan dankt hij ook zijn bijnaam puntlip-neushoorn.

Neushoorns leven meestal alleen. Als je er meer bij elkaar ziet, is het bijna altijd het vrouwtje met haar jongen. Na een draagtijd van ongeveer 16 maanden komt het jong ter wereld. Om de 3 of 4 jaar wordt een broertje of zusje geboren.
Alleen de witte neushoorns leven in groepen en zijn zeer sociaal. Het mannetje leeft alleen in een groot gebied en geeft de grenzen van zijn territorium aan met poep en plas. Ze houden ervan om in de modder te rollen of lekker te liggen. Om af te koelen kunnen ze uren in de modder liggen.

Van nature hebben neushoorns weinig vijanden. Af en toe wordt een jonge neushoorn aangevallen door een leeuw of krokodil, maar als die de moeder achter zich aankrijgt is hij nog niet jarig! Zijn grootste vijand is de mens. Neushoorns zijn erg geliefd om hun hoorns. De mensen doden vele neushoorns om van hun hoorns medicijnen en voorwerpen, zoals handvaten voor dolken, te maken. Vooral in China, Zuid-Korea, Thailand en Taiwan wordt nog steeds de hoorn van de neushoorn gebruikt voor medicijnen.

 

 

zwarte neushoorn

witte neushoorn

Indische neushoorn 

Javaanse neushoorn

sumatraanse neushoorn

Rating: 0 sterren
0 stemmen