*info/voeding/voortplanting/leeftijd
lichaamslengte anderhalve tot 2,5 meter. Gewicht zestig tot tachtig kg. Uiterlijk : aan de bovenzijde zilvergrijs, aan de onderzijde lichter met een lange, ietwat omhoog gebogen snuit en gewelfd voorhoofd. De rugvin komt hoog boven de kam op de rug uit. Tanden zijn klein en scherp, meer dan dertig in iedere kaakhelft.
Verspreidingsgebied : beperkt tot de voornaamste stromen van de beneden- en middenlopen van de Chang jiang-rivier beneden Three Gorges, Midden-China; ook in de naburige zijrivieren en het afvoerkanaal van Tung-t'in Hu.
Een middelgrote rivierdolfijn waarover weinig bekend was, behalve bij de plaatselijke bevolking en thans ook bij wetenschappelijke onderzoekers van het Wuhan Instituut voor Hydrobiologie, die haar bestuderen. De dieren zijn vrij zeldzaam en vrij schuw; zij leven in rivieren en meren met een modderige bodem, waar ze in kleine groepen jagen en rondtrekken. Hun voornaamste voedsel bestaat uit vis en schaaldieren, die zij van de bodem opwoelen en die ze waarschijnlijk mee door middel van het gehoor (echopeiling) dan met de ogen lokaliseren. Chinese vlagdolfijnen komen laat in het voorjaar en vroeg in de zomer samen in de rivier bij Hongu om hun jongen te zogen. Hoewel ze niet zwaar worden bejaagd, worden er ieder jaar enkele in de netten van vissers gevangen; ze worden gewaardeerd om de geneeskrachtige eigenschappen van hun vlees en hun vet. Volgens het Chinese volksgeloof huizen in deze dolfijnen de zielen van verdronken keizerlijke prinsen. Men is ietwat bezorgd om hun toekomst en plaatselijke wetenschappelijke onderzoekers bestuderen hoe de dieren het best beschermd kunnen worden. Het dier wordt ook beiji en baijitun genoemd.
Leeftijd : zeker 30 jaar
Voeding : paling- en meerval-achtige vissen
Lengte : 1,4 - 2,5 m, bij geboorte 80 - 90 cm
Gewicht : 100 - 160 kg, bij geboorte 2,5 - 5 kg
- De voortplanting.... Dolfijnen zijn op een leeftijd van 6 tot 10 jaar geslachtsrijp. Dan krijgen ze interesse voor elkaar. De paring kan zich op elk moment van het jaar plaatsvinden. Een mannetje kan aan het water proeven of er een bronstig vrouwtje in de buurt is. Een vrouwtjesdolfijn draagt haar jong 1 jaar lang. Wanneer ze moet bevallen, gebeurt dit steeds onder water. Wanneer de bevalling in werking treedt, is dit niet zoals bij andere zoogdieren, nee. Als eerste komt de staart en als laatste het hoofd. Maar wat gebeurd er als het hoofd er als eerste uitkomt??? Dat kan misschien wel goed gaan, maar het jong wil direct naar adem happen en zal verdrinken. Tijdens het zogen legt het jong zijn tong om de tepels van zijn moeder. Het jong heeft geen zuigreflex dus spuit de moeder de voeding in zijn bek. De melk is vet, stroperig en voedzaam. Na 3 maanden begint het jong met vis te spelen en even later zal hij trachten de vis op te eten. Direct na de geboorte gaat de jonge dolfijn in een reflex naar het wateroppervlak om voor het eerst adem te halen. De moeder pikt de jonge spruit meteen op en neemt het aan de zijkant van haar lichaam mee. Dit heet de "slipstream". De slipstream werkt als een magneet op een magneetbord. Het jong is de magneet en de moeder het magneetbord. De moeder kan zo het jong goed sturen en beschermen tegen vijanden en obstakels.