info/voorplanting/gedrag/voortplanting/leeftijd

 

De meerkatten (stokstaartje) vormen een geslachtengroep van de familie apen van de Oude Wereld wetenschappelijke naam van een stokstaartje is Suricata suricatta. Om te bewaken zit er voortdurend een van de dieren recht overeind om de omgeving af te spieden. Als de waker alarm slaat vluchten de beesten in hun holen. Stokstaartjes leven in rotsachtige gebieden van zuidelijk Afrika. Een stokstaartje is een zoogdier. Een stokstaartje is ook een roofdier. stokstaartjes zijn 25 tot 35 cm lang en de staart is 18 tot 25 cm dus bij elkaar 50 cm ongeveer. Een stokstaartje kan ongeveer 10 tot 15 jaar oud worden een stokstaartje weegt ongeveer 600 g tot 1 kg. Ze leven in groepen van ongeveer 30 stokstaartjes dat kunnen 2 of 3 families zijn. Ze leven onder de grond en in rots spleten. Het stokstaartje bezetten meer dan 800 m2.

Hij heeft ongeveer 90 gangen en 6 kamers. Stokstaartjes kwamen voor in de droge gebieden van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Ze leven in Deze groepen leven vaak in holen van grondeekhoorns, die ze naar hun eigen behoeften aanpassen. Wanneer de grond na een regenbui wat zachter is beginnen ze te graven en verdwijnen ze onder de grond. Ze graven tunnels van zo’n 15 cm in doorsnee en tot twee meter diep. Onder de grond ontstaat er zo een netwerk van tunnels die met elkaar in verbinding staan. Er zijn verschillende kamers in de tunnels, zoals een ‘slaapkamer’, een kamer waar de jongen worden grootgebracht en ‘wc-ruimtes’, waar ze hun behoeften doen. De tunnels zijn op sommige plaatsen iets breder, zodat de stokstaartjes zich kunnen omdraaien. De holen bieden de stokstaartjes beschutting tegen de nachtelijke kou en vijanden. Als de stokstaartjes wakker worden dan gaat er altijd een naar buiten om te kijken of de buurt veilig is. Als het niet veilig is dan zegt hij dat tegen de anderen stokstaartjes als de kust wel veilig is dan haalt hij de rest ook naar boven.

Veel woestijndieren zijn `s nachts actief, maar het stokstaartje overdag. Het grootste gedeelte van de dag zijn stokstaartjes met hun neus op de grond op zoek naar larven. Ze snuffelen rond, waarbij ze met hun klauwen of neus in de bodem graven. Ook keren ze stenen om en onderzoeken ze boomstronken. Ze zijn gek op insecten, maar eten ook schorpioenen, hagedissen en kleine knaagdieren. Als een stokstaartje een schorpioen vindt, slaat hij er krachtig met de voorpoten op om hem dood te slaan. Stokstaartjes doen alles samen behalve eten dan zorgt iedereen voor zichzelf. Als een van de stokstaartjes een grote prooi grijpt, gaat hij deze op afstand van de andere opeten. Komen ze dichterbij, dan gaat hij er grommend met de prooi vandoor. Drinken doen ze nauwelijks. Alle vocht die ze nodig hebben halen ze uit het voedsel. Hun gebit maken ze na het eten schoon met hun lange nagels.

Een vrouwtje is ongeveer 11 weken zwanger. Ze kan 2 tot 5 jongen krijgen. Wanneer een vrouwtje jongen heeft gekregen, verandert er de eerste dagen niets in haar gewoonten. Ze brengt haar dagen buiten het hol door, op zoek naar voedsel. Intussen worden de jongen bewaakt door andere stokstaartjes. De moeder kan dan samen met de rest op jacht en voldoende eten. Hierdoor is ze in staat haar jongen voldoende melk te geven. Na drie maanden hoeven de jongen niet meer bij hun moeder te drinken. De volwassen dieren die op hen passen, brengen de jongen hun eerste prooidieren. De moeder leert hen pas zelf voedsel te vangen als ze in staat zijn haar tijdens de jacht te volgen. Een jonge is naar een half jaar al volwassenen. Een vrouwtje kan soms wel 3 keer per jaar zwanger zijn. De jongen kunnen 1 uur na de geboorte al lopen.

leeftijd stokstaartje in het wild 6 jaar en in gevangenschap 15 jaar

info van : http://spreekbeurten.info/stokstaartjes.html

Maak jouw eigen website met JouwWeb