info /uiterlijk/voedsel/leeftijd gedrag

 

Klapmutsen zijn grijs, met onregelmatig gevormde zwarte vlekken. De mannetjes hebben een brede, vlezige snuit die over de mond hangt. Ze kunnen deze uitgroeiing van de neusholte opblazen. In opgeblazen toestand is die blaas felrood en wordt gebruikt om vrouwtjes te imponeren en andere mannetjes af te schrikken. Het verspreidingsgebied van de klapmuts overlapt met dat van de zadelrob, maar het is onduidelijk of er echt competitie is tussen de twee soorten. Er wordt op de klapmuts gejaagd, maar lang niet zo intensief als op de zadelrob. .  Voedsel zijn  vis (heilbot, kabeljauw) en inktvis. Lengte mannetjes 230 - 285 cm, vrouwtjes 200 - 230 cm, bij geboorte 90 - 115 cm

Gewicht mannetjes 250 - 435 kg, vrouwtjes 180 - 350 kg, bij geboorte 19 - 25 kg

Hooded zeehonden hebben blauwgrijze pelage met zwarte vlekken over het lichaam. De voorkant van het gezicht is zwart en deze kleur strekt zich uit naar achteren achter de ogen. Hun ledematen zijn vrij klein in verhouding tot hun lichaam, maar zijn toch krachtig, waardoor deze zeehonden uitstekende zwemmers en duikers maken. Hooded zeehonden tonen gemarkeerde seksuele dimorphism. Mannetjes zijn iets langer dan vrouwen, en bereiken 2,5 m lengte; Vrouwtjes gemiddeld 2,2 m. Het meer significante verschil tussen de geslachten is gewicht. Mannetjes wegen tot 300 kg, terwijl vrouwtjes weegt tot 160 kg. Ook uniek voor mannen is de opblaasbare kap en nasale septum. 

Hooded zegels krijgen hun naam van de opblaasbare 'hood' op de top van de mannenhoofden. De kap is niet aanwezig tot de mannen ongeveer 4 jaar oud zijn. Wanneer de kap ontlucht wordt, hangt het over de bovenlip. Mannetjes blazen dit rode, ballonachtige nasale septum tot het uit één neus uitsteekt. Mannetjes gebruiken deze neuszak voor agressief beeldscherm en ook de aandacht van vrouwen.

Klapmutsen hebben vele kenmerken die hen onderscheiden van andere phocids . Ze hebben de grootste neusgaten in de familie. De schedel is kort met een brede snuit. Ze hebben ook een verhemelte dat achterover gaat dan een andere zeehond. Een derde van het neusbot strekt zich uit over de rand van de maxilla. Hun incisor formule is uniek, met twee bovenste en een lagere incisor. De tanden zijn klein en de tandrij is smal. De tandformule is I 2/1, C 1/1, PC 5/5. Hooded zegels hebben lichte en donkere banden van cementum in de hoektanden die kunnen worden gebruikt om de leeftijd te bepalen.

Bij de geboorte is de kleur van de jongen zilver aan de dorsale kant, zonder vlekken en blauwgrijs aan de ventrale zijde, die voor hun bijnaam "bluebacks" beschrijven. Jongeren zijn 90 tot 105 cm lang bij geboren en gemiddeld 20 kg. Rond de leeftijd van 1, kunnen verschillen tussen mannen en vrouwen worden waargenomen; Mannen beginnen groeien groter in gewicht en lengte.

leeftijd ongeveer 25 a 30 jaar .

Maak jouw eigen website met JouwWeb