info mierenegel/voeding/uiterlijk/voortplanting

 

er zijn 4 soorten mierenegels:

Mierenegel

 

Voeding ,: mieren, termieten, insectenlarve, wormen
Lengte : 30 - 45 cm,
staart : 1 cm
Gewicht : 2,5 - 7 kg

leeftijd: ongeveer 40 a 50 jaar

De mierenegel is een zoogdier dat eieren legt. Net als het vogelbekdier dus. Hij heeft lange, dunne tong. Daarmee kan hij goed mieren en termieten vangen.

Er zijn vier soorten mierenegels. Daarvan komt de gewone mierenegel het meest voor. Deze mierenegel heeft stekels die duidelijke langer zijn dan de haren (in tegenstellig tot de vachtegel). Zijn snuit is korter dan die van de andere mierenegels. Hij komt in heel Australië voor en in het oosten van Nieuw-Guinea .

Een ander op­ vallend kenmerk van de mierenegel zoogdier is de lange smalle kleverige tong. Die zeker twintig centimeter ver buiten de bek gestoken kan worden. De bek op zichzelf is niet meer dan een soort buis zonder tanden. Maar wonen in holle boomstammen en tussen boom wortels of rots blokken. Waar zij zich stevig verankeren en beschermd door hun rug stekels. Hun snuit vormt een soort snavel met hoornachtige bekleding. Die aan het uit einde de neus gaten en een eenvoudige mond bevat.

Over het algemeen bewegen ze zich langzaam over de grond voort. Maar ze rennen na­tuurlijk ook wel eens een enkele keer. Met behulp van hun lange nagels kunnen ze bovendien in bomen klimmen. Maar als er gevaar dreigt dan graaft de mieren­egel zoogdier in. Zo binnen enkele minuten een gat in de grond en verdwijnt daar dan volkomen in.  En op die manier aan het gevaar ontsnappend.  Maar als de grond hier niet geschikt voor is of wanneer de mierenegel zoogdier zich bedreigd voelt. Dan rolt hij zich op net als de ons bekende egel op. De harde en scherpe stekels op deze pikkerige bal zijn voldoende om elke aanvaller af te schrikken.

De wijfjes dragen een soort buidel op de buik. De zogenaamde broed zak waarin de openingen van de tepelklieren uit komen. En die pas verschijnt als de dieren hun ei gaan leggen. Meestal leggen zij slechts één ei.  Dat dus door een serie ingewikkelde bewegingen. bijvoorbeeld door buiging van het bekken en uitstulping van de cloaca dat betekend het geslachts-organen. Maar tenslotte in de broed zak wordt gedeponeerd.

  • Legsel: 1 ei per keer
  • Broedtijd: 8 tot 10 dagen

 

meer info: http://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/24951-de-mierenegel-en-de-evolutie-van-de-zoogdieren.html

                  https://nl.wikipedia.org/wiki/Mierenegel

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb