info boerenfox/uiterlijk/algemene info/karakter/vacht

 

De boerenfox is geen officieel erkend ras. Toch is de term 'boerenfox' bij de meeste hondenkenners wel bekend. Het is een kleine terriër, qua karakter en uiterlijke kenmerken te vergelijken met een kruising tussen een hoogbenige Jack Russell en een gladharige Foxterriër. De boerenfox wordt niet gefokt met gestandaardiseerde, verplichte raskenmerken. Daarom zijn er aardig wat onderlinge verschillen.

(denk wel dat je ze dagelijks moet kammen ,want ze ruiven erg,en met die kleine haartjes ,moeilijk uit de zetel te krijgen,als ze daar in mogen.

Toch is een boerenfox zeer herkenbaar; Een boerenfox is rond de 40 cm hoog, heeft vaak een witte vacht met zwarte en/of bruine vlekken. Boerenfoxen hebben soms alleen een zwarte en/of bruine vacht. Het zijn over het algemeen gladharige honden, maar er zijn ook langharige boerenfoxen bekend. De oren van een boerenfox komen voor in alle variaties : naar voren geknikt, hangend, rechtop of opzij. De staart is halflang en licht gekruld, maar soms ook onnatuurlijk kort. Helaas was het vroeger normaal de staart te couperen en dit zie je nog vaak terug.

Van oorsprong is dit een echte boerderijhond, die het erf van de boer bewaakt en alarm slaat wanneer er vreemden het erf naderen. De boerenfox is berucht om zijn ratten - , muizen - en mollenvangers kwaliteiten. Er zijn ook boerenfoxen die bekend staan om hun uitstekende vermogen om de boerderijdieren op stal of naar de wei te drijven. Al worden ze er nog wel vaak geboren, de meeste boerenfoxen leven niet meer op een boerderij. Dit is geen probleem, want dit type hond kan overal wonen, mits deze voldoende beweging krijgt.

Boerenfoxen zijn zeer intelligente, zelfstandige, dominante, maar vooral speelse honden. Boerenfoxen zijn trouw aan de baas, maar hierdoor soms wat eenkennig. In en rond om het huis zijn het goede waakhonden, waarbij ze hun geblaf als alarm gebruiken. Door de combinatie van hun karaktereigenschappen is het belangrijk dat de baas in de opvoeding zeer consequent is. De boerenfox heeft duidelijke regels en voldoende beweging nodig! Wanneer dit niet gebeurt, kan de hond de eigenaar de baas worden en problemen veroorzaken. Voorkomende problemen zijn (te)veel blaffen, naar mensen grommen en soms zelfs happen. Zoals gezegd zijn boerenfoxen zéér speels en actief (vooral in hun eerste 2 jaar) en voor sommige mensen kan dit ook een probleem zijn. De boerenfox komt helaas geregeld voor in de Nederlandse asiels, omdat mensen bij aanschaf geen idee hadden wat voor een hond ze precies in huis haalden. Bij deze honden hoort het motto: weet waar je aan begint! Boerenfoxen leren snel en zijn zeer goed op te voeden, als je maar duidelijk en consequent bent. Dan zijn het echt geweldige honden om te hebben!

Schofthoogte: De Boerenfox is een middelgrote hond met een schofthoogte van 43-48 cm voor reuen en 40-45 cm voor teven.

VERHARING : blokverharing. DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen of fijne kam. GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtig zeem over de vacht gaan. VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klitvorming. Wel zijn de losse haren 

Met een duidelijke en consequente opvoeding is een Boerenfox een breed inzetbare hond die voor vele hondensporten geschikt is.

leeftijd 11 tot 14 jaar

gewicht : 8 tot 11 kg

 

bron : meer info : http://www.hondenpage.com/hondenrassen/boerenfox.php

Maak jouw eigen website met JouwWeb