muizen zijn leuke, actieve acrobaatjes die graag vrienden worden met mensen. Ze kunnen erg tam worden en zijn vrij eenvoudig te verzorgen. Uiteraard moet je wel weten hoe je ze moet verzorgen en moeten je ouders willen helpen. Zo moet je weten dat muizen te klein en kwetsbaar zijn om veel op te pakken of overal mee naartoe te nemen. Het zijn geen knuffeldieren, maar vooral dieren om naar te kijken.
Muizen hebben een spits kopje met grote ronde oren. Er zijn wel zo’n duizend soorten muizen, zoals sneeuwmuizen, bosmuizen, veldmuizen, woestijnmuizen en huismuizen. De kleurmuis wordt meest als huisdier gehouden en is vrij gemakkelijk te verzorgen. Hij is ongeveer zes tot tien centimeter lang en heeft een lange staart. Hij komt voor in heel veel kleuren, tekeningen en soorten vacht. Muizen hebben een typisch muizenluchtje, vooral de mannetjes ruiken sterk. Sommige mensen vinden dat prima, anderen vinden het stinken. Kleurmuizen worden gemiddeld één tot twee jaar oud.
In de natuur leven muizen in groepen waarin heel duidelijk is wie de baas is. Ze verspreiden, net als honden, geursporen om zo aan andere muizen te laten weten dat dit hun gebied is, maar ook om routes uit te zetten waarlangs ze de weg kunnen vinden. Muizen 'praten' met elkaar door geuren en geluiden. Ze kunnen heel hoge geluidjes maken, die mensen niet kunnen horen. Muizen zijn erg beweeglijk en kunnen goed klimmen, springen en rennen. Net als veel andere knagers zijn het nachtdieren. Ze brengen een groot deel van de dag slapend door, maar kunnen overdag ook wel actief zijn.
Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is vrij gemakkelijk te zien. Bij volwassen muizenmannen kun je de balletjes zien en vrouwtjes hebben twee rijen tepeltjes op hun buik. Kleurmuizen kunnen al vanaf vier à vijf weken jongen krijgen. Een muizenvrouwtje is ongeveer drie weken zwanger en krijgt dan twee tot veertien jongen! Na vijf tot zes weken zijn de jonge muizen zelfstandig.
Muizen hebben ruimte nodig om te kunnen spelen. Voor twee tot vier muizen heb je een glazen of plastic bak (aquarium of terrarium) van minstens 60 x 40 x 30cm nodig. Zorg voor een deksel van fijn gaas, want muizen kunnen heel hoog springen. Om ze de beweging te geven die ze nodig hebben kun je ze tunnels, trapjes, klimtouwen en een loopwiel geven. Een flinke laag bodembedekking die goed vocht opneemt, zorgt ervoor dat muizenplasjes en vieze geurtjes snel verdwijnen. Zaagsel is niet geschikt, dat is vaak te stoffig. Bodembedekking van maïs, hennep of kattenbakkorrels is beter. Zorg voor voldoende schuilplekken in het muizenhuis. Denk aan knaagdierhuisjes of vogelnestkastjes gevuld met bijvoorbeeld papiersnippers of een flinke pluk hooi, waar de muizen zich veilig in voelen en niet gestoord worden. Muizen zijn slim en nieuwsgierig. Geef ze steeds iets nieuws in hun hok om mee te spelen, bijvoorbeeld een lege wc rol of een doosje. Zo hebben ze iets te onderzoeken.
Muizen zijn alleseters. Ze houden van granen en zaden, maar bijvoorbeeld ook van insecten. Kies voor speciaal muizenvoer, te koop bij de dierenspeciaalzaak. Daar zit alles in wat ze nodig hebben. Daarnaast kun je ze wat groenvoer of fruit geven, of wat muesli of vogelzaad. Wilgentakken en harde hondenkoekjes kunnen dienen als knaagmateriaal. Knaagblokken en vitaminedruppels zijn niet nodig, de muis krijgt er vaak te veel mineralen en vitaminen door binnen. Kleurmuizen drinken veel en moeten elke dag vers drinkwater hebben. Doe dat liefst in een glazen fles. Als je een plastic fles hebt, moet die buiten de kooi hangen met alleen het ijzeren drinktuitje naar binnen, anders knagen ze hem kapot!
Maak de bak een keer per week schoon. Haal voedselresten weg, anders bederven ze. Muizen zetten met hun plas spoortjes uit om hun gebied af te bakenen. Als je hun hok steeds heel goed schoonmaakt, zullen ze ook meer gaan plassen om hun eigen geur terug te krijgen. Dit kun je voorkomen door tijdens het schoonmaken wat van de oude bodembedekking met hun geur daarin te laten liggen. Muizen met te lange, scherpe nagels kunnen zichzelf tijdens poetsbeurten pijn doen. Laat de dierenarts dus regelmatig hun nagels knippen. Ook kunnen ze te lange of scheve tanden krijgen, laat de dierenarts daar ook regelmatig naar kijken. Muizen hebben gevoelige luchtwegen en kunnen door kou, vocht en tocht snel kouvatten. Een verkouden muis maakt hikkende, sniffende, brommende, piepende of reutelende geluiden.
hou geen mannetje en vrouwtje samen in de zelfde kooi,want ze jongen ongelooflijk veel,tenzij je er met wil kweken.