Een andere naam voor de witte haai is mensenhaai. Hij dankt zijn naam aan zijn witte buik. Deze soort komt voor in alle oceanen van de wereld. Het komt vooral voor in koude en gematigde wateren, maar hij houdt niet van heel erg koud water. De witte haai woont het liefst in de buurt van koloniën zeeleeuwen of zeerobben. Ze leven vaak in kustgebieden en tot een diepte van maximaal 1000 meter. Soms wordt hij ook gesignaleerd in Europa; In de Middellandse Zee of in de Golf van Biskaje tot aan Bretagne.

Uiterlijk witte haai

De witte haai is niet de grootste van alle soorten, maar wel de grootste roofvis. Gemiddeld wordt hij vier tot vijf meter groot. Hij heeft een puntige snuit met angstaanjagende tanden. Hij heeft wel vier of vijf rijen tanden. Deze tanden zijn driehoekig en hebben gezaagde randen. Doordat de tanden vaak verwisselen zijn de tanden altijd scherp.

De eerste rugvin is heel groot en hoog. En door zijn twee staartspieren die heel goed samenwerken kan de witte haai erg snel zwemmen. We hebben het dan over snelheden van 20 tot wel 40 kilometer per uur. Dankzij een grote lever met veel speciale olie kan hij goed blijven drijven. De witte haai is eierlevendbarend. Dat betekent dat de eieren ín de vrouwtjeshaai worden uitgebroed.

Leefwijze witte haaien

Naarmate ze ouder worden verandert hun leefwijze. Dat is vooral te zien aan hun voedingspatroon. Jongen  eten vooral kleine vissen, terwijl volwassenen zich het liefst op grote prooien storten. Denk aan tonijn, makreelachtigen, zwaardvissen en zoals eerder aangegeven zeerobben.

Witte haaien moeten blijven zwemmen om genoeg zuurstof op te kunnen nemen. Aan de kust, waar veel golven zijn, krijgen ze door het zuurstofrijke water genoeg zuurstof binnen, zonder te bewegen.

Haaien zijn warmbloedig. Dit  betekend dat ze zelf in staat zijn hun lichaamstemperatuur hoger te houden dat dat van hun omgeving. Door te zwemmen wordt deze warmte gemaakt en naar de vitale organen vervoerd. De grote witte haai jaagt meestal alleen, maar wanneer er bloed te ruiken is zullen hier wel concurrenten op af komen.

De grote witte haai als mensenhaai

Door onder andere de film Jaws zijn mensen erg bang geworden voor witte haaien. Dit is niet helemaal terecht, want zij jagen namelijk niet actief op mensen. Helaas komt het wel voor dat zij een surfer aan zien voor een zeerob. Witte haaien vinden mensen helemaal niet lekker. In de meeste gevallen laat hij een mens na één beet met rust. Helaas kan zelfs één bijt van deze jongen al grote gevolgen hebben.