Het blauwschaap is een soort geit die in de bergen van Azië voorkomt.  Het wordt ook naur of bharal genoemd.  Gek is dat de blauwschapen familie zijn van de geiten.  Ze lijken er dan ook sterk op.  Het zijn vrij grote dieren die meer dan anderhalve meter lang worden.  Echt blauw zien ze niet, maar op de rug en de zijkant kan de vacht soms een blauwe glans hebben.  Mannetjes en vrouwtjes hebben naar achter gebogen hoorns.   De dieren kunnen tot een hoogte van wel 5 duizend meter hoog leven.  Daar grazen ze rustig op de grote graslanden.  als er gevaar is, dan klimt het heel vlug de rotsen op, waar weinig andere roofdieren durven op lopen.

Blue Sheep beschikken over een gedrongen lichaam en stevige benen, met robuuste schouders en een brede borst (Wang en Hoffman 1987). Hun vacht varieert van grijs-bruin tot lei blauw (Schaller 1998), vandaar de gemeenschappelijke naam blauwe schapen. De blauwe tint van de bharals maakt ze bijna onzichtbaar tegen de achtergrond van blauw-grijze rots die typisch is binnen hun habitat (Wang en Hoffman 1987). Hun haar is kort en ze missen een baard. Er is een zwarte streep die het bovenste deel van de rug van de witte zijde scheidt. Hun hoorns opvegen en uit en dan bocht terug voor curling aan het uiteinde. Vrouwtjes lijken mannetjes behalve dat ze hebben kortere hoorns en de streep is grijs in plaats van zwart (Schaller 1998).

ze voeden zich met grassen, kruiden, en ander plantaardig materiaal.

 

Man bharals tonen weinig belangstelling bij vrouwen tot de vrouwtjes zijn tochtig, te beginnen aan het einde van november-februari, met de jonge wezen geboren tussen medio mei en begin juli (Schaller 1977). Estrus duurt meer dan een maand in deze soort, maar hoogte bepaalt de starttijd. De verschillen tussen de verhogingen kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan de beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardige voedergewassen gedurende de tijd van de zwangerschap (Schaller 1998).

Jonge mannetjes minder dan een jaar oud hebben rechte hoorns, 5 cm lang, en een wollige pet van haar. Eenjarige mannetjes zijn ongeveer 2/3 van de grootte van volwassen vrouwtjes. Ze missen de laterale strepen en hun hoorns zijn ongeveer 15 cm. Toen ze 3 jaar oud zijn ze zijn de grootte van de volwassen vrouwtjes, maar nog steeds niet over de streep. Hun hoorns bereiken ongeveer 35 cm. Met 5-7 jaar van de leeftijd van de mannen te bereiken volle wasdom met hun horens bereiken van 45-55 cm lang. Schaller (1977)

Volwassenen hebben een relatief lange levensduur, zoals vastgesteld door de groei ringen op de hoorns. Om een idee van de maximale levensduur van deze dieren werden monsters genomen van de jagers halen: 10% leefde 1-4 jaar, 73% 4-10 jaar, en 17% 11-15 jaar. Meer dan 80% van de mannen overleed in de leeftijd van 4-10 jaar tijdens hun prime. Mannetjes zijn hier vertegenwoordigd door de vooringenomenheid van de jagers, en jonge mannen en vrouwen ondervertegenwoordigd zijn vanwege hun kleine hoorns minder aantrekkelijk voor jagers (Schaller 1998) Trophy.

De vrouwtjes vormen, samen met de jonge dieren, kuddes van 5 tot 18 dieren. Bij uitzondering komen ook grotere groepen voor. Buiten de bronstijd leven de mannetjes solitair of, in het geval van jonge mannetjes, in groepen van enkele dieren. Als de bronsttijd nadert worden de mannetjes zeer agressief tegen elkaar. Ze proberen dan door onderlinge gevechten de controle over een kudde vrouwtjes te verwerven.

n de natuur worden blauwschapen gemiddeld 12 tot 15 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze bij uitzondering ook 20 jaar oud worden.

 

broedseizoen: november,februari

draagtijd: 4 a 5 maanden

aantal jong: 1 of 2

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb