1.uiterlijk
2. waar leven ze
3. levenswijze
4. voeding
5.het nest en de eieren
de struisvogel is een loopvogel
Struisvogels komen voor in het Zuid-Westen van Azië en in Afrika. Fossiele soorten zijn gevonden in Europa (Moldavië, Oekraïne, Griekenland, Rusland) en Zuidoost-Azië.
struisvogels kunnen heel goed tegen de warmte,zelfs 45 c°
Mannetjes zijn zwart met wit en vrouwtjes zijn bruin.
Struisvogels hebben twee tenen, waarvan er één is uitgegroeid tot een soort hoef (met nagel op het einde).
Ze hebben geen dons. Struisvogels zijn de grootste en zwaarste vogels op aarde. Tevens kunnen ze het hardste rennen van alle loopvogels en leggen ze de grootste eieren. ze kunnen zo 70 km per uur rennen.
Met een goede aanloop springt een struisvogel over anderhalve meter hoge hindernissen.
De meeste struisvogels zijn geen agressieve dieren. Ze zijn wel zeer nieuwsgierig en erg waakzaam. Door hun grootte en hun scherp gezichtsvermogen en gehoor kunnen ze snel potentiële indringers binnen hun territorium waarnemen.
tijdens het legseizoen moet je altijd op je hoe zijn ,het mannetje waakt over het nest en zou kunnen aanvallen,ze stampen met hun poten,dat erg pijn kan doen.
struisvogels steken hun kop niet in het zand ,wel legt struisvogel z'n hals plat op de grond.
een struisvogel kan niet vliegen.
struisvogels hebben een heel scherp zicht en kunnen op 3 km afstand bewegingen waarnemen.
de levensverwachting is in het wild is zo'n 35 jaar,in gevangenschap kunnen ze veel ouder worden wel tot 60 a' 70 jaar.
de struisvogel is volgroeid a' 18 maanden,geslachtsrijp 2 a' 3 jaar oud.
Struisvogels zijn in hun vrije natuur voornamelijk planteneters maar soms eten ze ook wel eens knaagdieren of insecten. Hij pikt voortdurend naar alles wat eetbaar lijkt.
Je geeft een struisvogel in gevangenschap best een speciale voeding, dat 100% plantaardig is. Het zou de dieren een meer voldaan gevoel geven en het werkt rustbrengend. Het bestaat uit graan, gedroogde voedergewassen, oliehoudende zaden en kunstmatig gedroogde luzernekorrel.
Het is belangrijk dat struisvogels veel vezels eten. Hiervoor geeft men in de zomer vooral afgereden gras en in de winter bieten of aardappelen. Luzernekorrel kan als vervangmiddel dienen. Een struisvogel kan heel veel water drinken, hij kan ook heel lang zonder water.
in de natuur worden de eieren van alle Struisvogels van de kudde samen in één groot nest gelegd, waar wel 25 eieren in liggen.het mannetje maakt het nest,en dat is gewoon een kuil in de grond. een ei weegt wel 1.5 gram en heeft een heel dikke schaal .Overdag beschermt de hen de eieren tegen de felle zon, 's nachts daarentegen bewaakt de haan het nest tegen indringers. De eierschalen zijn zó dik dat het voor een roofdier erg moeilijk is om er doorheen te komen. Een arend is zo slim om telkens met een steen op dezelfde plaats te slaan, zodanig dat het ei plotsklaps toch breekt en dan kan hij het ei lekker oppeuzelen. Voor slangen e.d. is het ei veel te groot om te breken of te stelen. Elke Struisvogelhaan kan twee of meerdere hennen bevruchten, we spreken dan van een hoofdhen en van een bijhen. De hoofdhen legt in de natuur haar eieren in het midden van het nest, door dit natuurlijk instinct worden juist die eieren beschermd tegen roofdieren. De hoofdhen is altijd dezelfde, de bijhen kan variëren De hoofdhen is een dominante hen en tolereert dat de bijhennen hun eieren in hetzelfde nest leggen. Wanneer het nest echter vol is jaagt de hoofdhen alle bijhennen weg en gaat ze samen met de haan de eieren uitbroeden, hetgeen 6 weken duurt. Als er eenmaal enkele kuikens geboren zijn, gaat de hen samen met de kuikens aan de wandel en de haan blijft waken over de rest van de eieren. Op een gegeven moment, als het te lang duurt maakt de haan met zijn borstkas de eieren kapot. Hij haalt de kuikens er niet zachtzinnig uit en eet direct het vlies op. Dit is om de bloedlucht direct weg te halen voor eventuele roofdieren.
het nest (een kuil in de grond