klachten,of correctie. of andere dingen ,laat maar weten .

* info/uiterlijk/leefgebied/gedrag/jacht/voortplanting/

 

Verspreiding West- en Midden-Afrika 

Voedselknaagdieren, vis, vogels

lengte 60 - 100 cm, staart 15 - 45 cm

Gewicht 6 - 16 kg

leeftijd 15 a' 18 jaar

De kleur varieert van kaneelkleurig tot roodbruin maar er zijn ook zwarte en grijze kleurvarianten. De vacht kan egaal zijn maar er kunnen ook rozetten zichtbaar zijn. De Afrikaanse goudkat is ongeveer tweemaal zo groot als een gemiddelde huiskat. De kop is wat afgeplat en de snuit is een wat langer in vergelijking met de meeste andere katachtigen. Net als bij andere katachtigen waarbij meerdere kleurvarianten voorkomen, kunnen in een nest van de Afrikaanse goudkat zowel rode, bruine als zwarte en grijze kittens geboren worden, dit geldt ook voor de verschillend vachtpatronen: egaal of gevlekt.

De Afrikaanse goudkat leeft in de regenwouden van westelijk en centraal Afrika. Primair in bosachtig gebied en in de tweede plaats in dicht struikgewas en tot op een hoogte van ca. 3.600 m. Deze kat blijkt een gewilde prooi te zijn voor de luipaard. Hoewel niet officieel bekend, gaat men er vanuit dat, net als andere katten, de Afrikaanse goudkat een territorium heeft dat ook gemarkeerd wordt.

 

Waarschijnlijk weet men van alle katten die in Afrika leven het minst over deze soort. In het wild leeft de Afrikaanse goudkat zeer waarschijnlijk solitair. De ondersoort in Oeganda en omstreken is meer actief in de donkere uren dan overdag. Het is mogelijk dat deze kat hier overdag wordt verward met de duiker (een kleine antilopesoort). De ondersoort in Gabon en omstreken heeft een opportunistisch activiteitspatroon. Dit houdt in: gevarieerd actief overdag en
's nachts, afhankelijk van de omgevingsfactoren zoals bedreigingen door roofdieren (luipaardaanwezigheid), prooidieraanwezigheid en hun lokale activiteitspiek. Jagen doet deze kat hier op de heetste uren van de dag actief omdat de luipaarden dan niet. In januari 2015 zijn er resultaten bekend geworden van zeven camera-trap-onderzoeken die in het Kibale National Park in Oeganda zijn gehouden.

De Afrikaanse goudkat kan klimmen maar jaagt toch het liefst over de grond. Prooidieren omvatten knaagdieren, vogels en apen maar er wordt ook op bosvarkens en duikers (kleine antilopensoort) gejaagd. Deze kat vergrijpt zich soms aan geiten maar omdat dit niet de hoofdbron van inkomsten is van de lokale bevolking vormt dit geen probleem.

Twee weesjongen uit het wild hebben in gevangschap viermaal een nest gehad waarbij steeds 2 kittens werden geboren na een draagtijd van ca. 75 dagen. Ogen open met 2-3 dagen!!. Geheel open met 6 waarbij de kittens ook gelijk veel actiever werden. Met 10 dagen al kunnen staan. Mobiel met 16 dagen. Vlees eten met 40 dagen. Ontwikkeling kittens sneller dan bij andere kleine katachtigen. Vrouwtjes voor het eerst krols met 11 maanden en mannetjes seksueel volwassen met 18 maanden.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb