info/uiterlijk/voortplanting/leeftijd/voedsel

 

Grote, massieve walvis met een kolossale kop (beslaat 1/3 van het lichaam). De onderkaak heeft de vorm van een U en de kleine ogen zijn vlak boven de mondhoeken geplaatst. De Groenlandse walvis heeft twee blaasgaten boven op de kop. De vinnen zijn klein en peddelvormig; de staartinzet is smal met brede uitlopende staartvinnen. De Groenlandse walvis onderscheidt zich door het ontbreken van een rugvin en door de langste baleinen van alle baleinwalvissen: 350 baleinen aan elke kant van de kaak, met een lengte tot 4,30 meter.

Helemaal zwart met alleen een crèmekleurige tot witte onderkaak of (soms) staartinzet. Dit lichtere gedeelte kan donkere vlekken hebben. Het kalf wordt blauwzwart, donkergrijs of bruin geboren. De huid van de Groenlandse walvis is glad zonder gezwellen of aangroeisels.

Mannetjes: 14 tot 17 meter (maximaal 18 meter); vrouwtjes: 14 tot 18 meter (maximaal 20 meter); pasgeborenen: 4 tot 5 meter.

Volwassen gewicht: 75.000 tot 100.000 kg.

In wateren ondieper dan 30 meter filtert de Groenlandse walvis bodemslijk, waarin kleine diertjes verborgen zitten. Maar ze halen hun voedsel ook aan het wateroppervlak, door rustig met open bek te zwemmen en zo het microvoedsel zoals plankton uit het water het filteren.

 

*De uitademingsstoot is compact, V-vormig en kan tot 6 meter hoog zijn.

*Volwassen op een leeftijd van 20 jaar. 

*De paringen vinden plaats van het einde van de winter tot in het begin van de lente, de draagtijd is 12 tot 16 maanden en de meeste jongen worden in mei geboren. 

*zoogtijd : 9 tot 1 maanden

*Onbekend. Schattingen lopen ver uiteen: 40 jaar, 100 jaar of zelfs misschien wel 130 of 185 jaar. Er doen verhalen de ronde dat in de magen van Groenlandse walvissen speren van ivoor, bot of steen gevonden zijn: gereedschap dat al 100 jaar niet meer gebruikt wordt, hetgeen erop zou kunnen duiden dat deze walvissen ouder zouden moeten zijn.

Predatie