+ info rotsmoko/leeftijd/gewicht/voortplanting/huisvesting/voedsel

 

De rotsmoko is een knaagdier uit de familie van de cavia-achtigen.  Ze worden ook wel de rotscavia genoemd.  Ze komen enkel voor in Brazilië.  Daar leven ze op rotsachtige bergen en heuvels.  Ze schuilen tussen spleten en de mannetjes zullen hun plaats verdedigen tegenover andere rotsmoko's die in hun buurt komen.  Het zijn vrij grote dieren die tot één kilogram kunnen wegen.  hun staart is bijna helemaal verdwenen en dient tot niets meer. 

Eisen aan het verblijf
Mara’s worden uitsluitend in buitenverblijven gehouden, die groot genoeg zijn voor de behoefte aan uitloop van deze dieren.  Cavia’s kunnen binnen en buiten gehouden worden. Wanneer er uitsluitend een buitenverblijf is, moet er in de winter een vorstvrij binnenverblijf zijn.  Voor Moerascavia’s (cavia magna) en rotsmoko’s moet altijd een verwarmd binnenverblijf bereikbaar zijn.

Leefruimte
Buitenverblijf:
Cavia’s:  tenminste 3 m2 voor maximaal 5 dieren.

Rotsmoko’s: tenminste 4 m2  voor 2 tot 5 dieren, hoogte 2 m

Kleine mara’s: tenminste 10 m2 voor 2 dieren, voor ieder volgend dier 2,5 m2 exstra.

Grote mara’s: tenminste  20 m2 voor 2 dieren, voor ieder volgend dier 5 m2 extra

Binnenverblijf:  bij cavia’s  als buitenverblijf

Inrichting
Voor cavia’s is een dikke laag strooisel nodig met hooi of stro, waarin de dieren zich kunnen inwoelen. Verder dienen voldoende schuilmogelijkheden aanwezig te zijn.  Wezelcavia’s (Galea musteloides) hebben bouwsels van takken of stenen nodig om op te klimmen. Moerascavia’s  hebben een waterplaats nodig om hun ontlasting in te doen.

Voeding  
Om een voldoende toevoer van vitamine C te garanderen kan men het beste een caviakorrel verstrekken. Er dient ten alle tijden hooi beschikbaar te zijn.  Ook kan men geregeld gras, kruidachtige planten, groenten en fruit beschikbaar stellen.

 lengte/gewicht : 35-45 cm. en 950 tot 1150 gram.
voortplanting : 1 tot 3 jongen

dreaagtijd 75 dagen

leeftijd 8>/10 jaar

wordt ook moke of rotsmoko genoemd

nog een paar soorten cavias