*info bizon/leeeftijd/uiterlijk/algemene info/voedsel/voortplanting

 

Het dier is zwaargebouwd met een hoge schouderbult, een grote zware kop, een korte dikke nek en een breed voorhoofd. Kop, nek, schouders en voorpoten zijn lang en ruig behaard. De rest van het lichaam is bedekt met korter en lichter haar. De kin bevat een verwilderde baard. Het dier heeft een schouderhoogte van 1,90 meter en de lengte van de stier is bijna 3 meter. De staartlengte bedraagt 30 tot 60 cm. De bizon kan een snelheid tot 50 km/u halen.

Amerikaanse bizons worden ongeveer 25 jaar oud. Hun bruine tot zwarte vacht bestaat uit twee lagen: een warme binnenlaag en een dikke, beschermende buitenlaag. Deze dikke vacht is geen overbodige luxe, omdat ze ook voorkomen in bergachtige gebieden, waar ze aan extreem lage temperaturen blootstaan. Jongen van de Amerikaanse bizon staan al na 30 minuten na de geboorte recht. Enkele uren later kunnen ze al lopen.

n de paartijd leveren bizonstieren felle gevechten om het bezit van de vrouwtjes, door met de koppen tegen elkaar te rammen. Vrouwtjes die met de dominante stier willen paren, galopperen rond om de rivaliteit tussen de stieren aan te wakkeren.

De bizon is een massief gebouwd runddier die als ze volwassen zijn rond de 1300 kg kunnen wegen. Deze bizons hebben dan een hoogte van ongeveer 1,80 meter hoog. Op zijn kop, nek, schouders en een deel van hun voorpoten heeft de bizon een hele hoop haren. Het voorhoofd van de bizon is breed en aan beide kanten heeft hijeen horen zitten.
Op dit moment leven er niet meer zo veel. Dit komt vooral door slachtingen door de mens. Inmiddels is de bizon een beschermd dier die nu vaak in grote parken worden gehouden. Nu leven er nog twee verschillende soorten bizons: de Europese bizon (Wisent), de Amerikaanse bizon (Buffalo). De Amerikaanse bizon heeft meer vacht op zijn nek schouders en op zijn voorpoten dan de Wisent. De hoorns van de 'Buffalo' zijn niet zo lang als die van de Wisent en wat minder sterk gebogen. De Amerikaanse bizon is onder te verdelen in twee groepen: de Steppebizon (uit de VS), de Bosbizon(uit Canada). De Steppebizon is wel wat kleiner en lichter van kleur dan de Bosbizon, maar de Steppebizon heeft een zwaardere kop en grotere bult op zijn rug-nek.

 

Voortplanting
De tijd dat de bizons zich gaan voortplanten is in de tijd van juli en september. En elk jaar als ze zich gaan voortplanten vechten de mannetjes van de kudde met elkaar om de vrouwtjes. Vroeger dacht iedereen dat de alleen lopende bizons uit de kudde verstoten waren. Maar nu weten wij wel beter, want ze nemen gewoon deel aan de voortplantingsactiviteiten net zoals alle andere stieren.
Als een koe zwanger is duurt dat ongeveer 9 maanden. Als de kalveren geboren worden is het al ongeveer april of juni. Als de koe (vrouwtje) gaat bevallen gaat ze van de kudde weg. En als het kalf kan lopen keert de moeder terug naar de kudde met het kalf. De volwassen bizons willen dat de kleintjes blijven leven en daarom beschermen ze hun ook goed. De bizons worden bedreigd door wolven en mensen.
De grote bizons verzorgen de kleine bizons ongeveer één jaar en ze blijven tot die tijd bij hun moeder tot ze seksueel volwassen zijn. Dan zijn ze ongeveer 3 jaar oud.

Voedsel: Gras

Lengte: kop-romp: 2 - 3,5 m, Staart: 30 - 60 cm, schouderhoogte 1,5- 1,8 m.

Gewicht:350 - 1000 kg

leeftijd : rond de 25 jaar

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb