info/voortplanting/voedsel/uiterlijk/leeftijd

 

De grivet – ook wel groene meerkat genoemd – is een primaatsoort met een vacht van verschillende kleuren. Op zijn rug is hij grijsgroen, zijn buik is wit. De vacht op de ledematen is grijs en zijn gezicht is zwart. Op zijn wangen heeft hij lange witte haren.

De groene meerkatten zijn apen die ook wel de vervetapen of de grivetapen worden genoemd.  Ze behoren tot de meerkatten en zijn groenig van kleur met een zwart gezicht, een witte keel en opvallend witte snorharen.  De apen leven in Afrika en komen voor op de open savannes.  Deze apen zijn makkelijk te zien omdat ze weinig verscholen zitten.  Zo zijn ze al vaak grondig bestudeerd. 

De dieren leven in groepen van 6 tot 20 dieren en zitten steeds rond hun vaste boom en struiken.  Vrouwtjes en mannetjes leven samen met elkaar.  Slapen gebeurt in de bomen of kleine bosjes struiken.  Ze eten samen en trekken dan tijdens de dag de open vlakte op.  Ze leven van bladeren, vruchten en bloemen.  Twee groepen die elkaar tegenkomen blijven vredig naast elkaar leven.  Er wordt niet gevochten of gedreigd. 

Een dracht duurt een half jaar en meestal wordt er één jong geboren. Geboortes vinden voornamelijk plaats in het regenseizoen, wanneer het meeste voedsel te vinden is. Jongen zijn na korte tijd in staat zelfstandig te lopen en gaan binnen enkele maanden  van moedermelk over op vast voedsel.

Het dieet van een grivet bestaat voornamelijk uit zaden, bloemen, bladeren, insecten en gom van de Acacia. Daarnaast eet het dier vijgen en andere fruitsoorten.

leeftijd 19 jaar (in gevangenschap)

Voeding: vruchten, bloemen, bladeren, insecten

Lengte : kop-romp 40 - 55 cm, staart 50 - 75 cm

Gewicht: 4 - 7 kg

 

soorten: 

  • groene meerkat
  • malbrouck
  • vervet
  • geelgroene meerkat
  • tantalus

Maak jouw eigen website met JouwWeb