info neusbeer/gedrag/uiterlijk/voedsel/voortplanting

 

soorten neusberen:

 • Witsnuitneusbeer (Nasua narica)
 • Rode neusbeer (Nasua nasua)
  Neusberen, ook wel coati’s genoemd, zijn kleine roofdieren. Ze danken hun naam aan de lange, beweeglijke neus die gebruikt wordt bij de zoektocht naar voedsel. De kleur van de rode neusbeer varieert van roodbruin tot grijs. De onderkant is meer witachtig. De korte, krachtige poten zijn zwart en de staart is voorzien van ringen. Langs de neus is een witte tekening te zien. De oren zijn kort en afgrond. Rode neusberen kunnen 41 tot 67 cm lang worden en de staart kan 32 tot 69 cm zijn. Het gewicht bedraagt 3,5 tot 6 kg.
  Neusberen zijn alleseters die leven van zowel plantaardig als dierlijk voedsel zoals insecten, larven, spinnen, schorpioenen en kleine wervelde dieren. Ze zoeken hun voedsel zowel tussen verdorde bladeren als in bomen. Ook graven ze soms kleine prooidieren uit als deze zich in de grond verstoppen.

  n tegenstelling tot andere beerachtige zijn de neusberen overdag zeer actief. De vrouwtjes en hun jongen leven in groepen van ten hoogste twintig dieren. De mannetjes leiden buiten het voortplantingsseizoen een solitair bestaan. Elke groep heeft zijn eigen territorium, maar als ze elkaar tegen komen, wordt er zelden gevochten. Wanneer de neusberengroep rondtrekt, houden de dieren contact met elkaar door kwetterende geluidjes te maken.

  Voedsel zoeken ze voornamelijk op de grond maar om te slapen, voor de paring en voor de geboorte van de jongen klimmen ze in bomen. Wanneer de jongen liggen te slapen in de zon, gebruiken de ouders de rust om de vacht bij elkaar te verzorgen.

  In de paartijd wordt één mannetje in de groep toegelaten. Het mannetje zorgt alleen voor de paring en vertrekt, tien dagen voordat het vrouwtje gaat werpen, uit de groep. Na een draagtijd van ongeveer 74 tot 77 dagen trekt het vrouwtje zich terug uit de groep en maakt een nest in een boom. Alleen het vrouwtje krijgt de jongen de eerste zes weken te zien. Als de jongen dan voldoende kunnen rennen en klimmen, voegen ze zich weer bij de groep. Rode neusberen zijn na twee jaar geslachtsrijp. Ze kunnen ongeveer 17 jaar worden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb