1. uiterlijk

2. waar leven ze

3. levenswijze

4. voeding

5. huisvesting

 

De geelwangschildpad heeft twee gele strepen op zijn wangen en veel donkerbruine vlekken op zijn buik. De geelbuikschildpad heeft een S-vormige gele streep op zijn wang en een gele buik met maximaal 4 bruine vlekken. Deze twee soorten worden tussen de 12 en 30 cm groot. De roodwangschildpad heeft een rode vlek op zijn wang, zijn buikschild is geel met donkere vlekken en kan zelfs 35 centimeter groot worden. Het schild van jonge schildpadjes is geel-groen met een mooie aftekening. Als ze ouder worden, wordt het bruin van kleur. Als er goed voor ze gezorgd wordt, kunnen deze schildpadden soms wel 30 tot 40 jaar oud worden. Helaas komt dat niet zo vaak voor.

Schildpadden zijn koudbloedige dieren. Deze drie schildpadden zijn moerasschildpadden. In het
wild leven de geelwang en geelbuik vooral in het zuiden en midden van de Verenigde Staten, de
roodwang in het zuiden en oosten van de Verenigde Staten en alle drie komen ze ook in Mexico
voor. Daar is het klimaat lekker warm. De schildpadden leven in moerassige gebieden, meren en
beken. Deze moerasschildpadden voelen zich zowel op het land als in het water thuis. Ze 'praten'
met elkaar door aanrakingen en trillingen. Ze kunnen goed zien en ruiken. De schildpadden uit de
koudere gebieden houden een winterslaap, die uit de warmere gebieden houden een winterrust.
De dieren zijn overdag actief, slapen doen ze 's nachts, in het water!

De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes, met langere nagels en een langere staart. Mannetjes zijn vruchtbaar als ze drie tot vijf jaar oud zijn. Vrouwtjes wat later, als ze vijf tot zeven jaar zijn. Na de paring kan het vrouwtje nog heel lang wachten tot het haar uitkomt om eieren te leggen. Soms duurt dat maanden! Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar eieren leggen, ze legt er tussen de 5 en de 25 per keer. Na 40 tot 80 dagen, bij de roodwangschildpad tot 100 dagen, komen er schildpadjes van ongeveer anderhalve tot drie centimeter uit de eieren.

Als je een moerasschildpad gaat kopen, weet dan dat een gezonde schildpad geen beschadigingen heeft, actief is, recht zwemt en helder en alert uit de ogen kijkt. o Moerasschildpadden hebben water nodig om hun voer door te slikken en moeten dus altijd in het water gevoerd worden. o De roodwangschildpad mag niet meer in Europa worden ingevoerd sinds 1997 en ze worden ook niet gekweekt in Europa. Je kunt dus alleen dieren tegenkomen die al voor 1997 in Europa waren, en dus al volwassen zijn. Om te bewijzen dat hij toen al in Europa was, is het belangrijk dat je de juiste papieren bij de schildpad krijgt als je hem koopt.de geelwang schildpad is nog wel te verkrijgen.(Dan is de aanschaf van een geelwang waterschildpad een makkelijkere keuze: deze waterschildpad is dan ook het meest verkochte reptiel. Ze wordt haast altijd gekweekt en geïmporteerd uit Florida. Je koopt ze als babyschildpad, maar realiseer je wel dat ze uitgroeien tot een lengte van 20 tot 25 cm.)

Je kunt deze schildpadden prima alleen houden. Volwassen moerasschildpadden hebben een tochtvrij huis nodig van minstens 150 x 50 x 50 centimeter. Dat is een flinke bak! Zet hem in een rustig gedeelte van de kamer. Het terrarium bestaat voor ongeveer een kwart uit ‘land’, de rest is water van minstens 40 cm diepte. Het land moet makkelijk te bereiken zijn, geen scherpe randen hebben en goed droog zijn. Een vrouwtje heeft ook een gedeelte zand nodig om haar eieren in te leggen. Gebruik voor het water een goede pomp met filter. Het water moet voor geelwangen en geelbuiken tussen de 18 en 22 graden zijn, voor jonge dieren is 22 graden of iets warmer beter. ’s Nachts mag de temperatuur een paar graden dalen. In de winter mag het water tussen 15 en 20 graden zijn. Om het landgedeelte lekker warm te houden, kun je het beste een warmtelamp gebruiken. Onder de lamp mag het 30 tot 35 graden worden. Zorg dat het aan de ene kant van het terrarium 30 graden wordt onder de lamp, en aan de andere kant 35 graden. Zo kan de schildpad zelf kiezen wat hij lekker vindt. Als de schildpadden binnen wonen hebben ze een UV-B lamp nodig om zelf vitamine 3D te kunnen maken. Laat de lampen 10 tot 14 uur per dag branden. In de zomer kunnen deze schildpadden ook in een vijver buiten wonen, maar in de winter is dat te koud en moeten ze naar binnen.

Moerasschildpadden eten vlees en planten. Geef ze vlees, vis, insecten en ook wat groenten zoals andijvie en waterplanten. In de dierenspeciaalzaak kun je speciale schildpadvoeding kopen dat je daar bij kunt geven. Voor hun gezondheid hebben schildpadden ook vitaminen nodig. Daar zijn speciale mengsels voor te koop, een met mineralen en een met vitaminen die je eens per week

over het voer doet als je de schildpad geen speciaal compleet schildpadvoer geeft. Sla kan diarree veroorzaken en hondenvoer of kattenvoer is ook niet goed. Eierschalen en sepiaschelpen zorgen ervoor dat de schildpad voldoende kalk binnenkrijgt. Jonge schildpadden eten elke dag, na een halfjaar hebben ze genoeg aan drie tot vier keer per week. Dieren ouder dan twee jaar hoef je maar twee keer per week te voeren.

Schildpadden maken veel afval. Daarom moet je hun terrarium goed schoonhouden en elke week een deel van het water verversen! Schildpadden kunnen door bacteriën, wormen, kou of tocht longontsteking krijgen. Dat begint met een verkoudheid, die je kunt herkennen aan belletjes op z’n neus of scheef hangen in het water. Als je denkt dat er iets niet in de haak is met je schildpad, ga dan naar de dierenarts.

 

 

geelwangschildpad                                                                                      geelbuikschildpad