info : Cavalier King Charles Spaniel /uiterlijk/algemene info/leeftijd/karakter

 

De Cavalier King Charles Spaniel is een zachtmoedige en aanhankelijke hond. Het is een hond die graag in de buurt van het gezin is, een echte gezelschapshond. Hij is dan ook een zeer vriendelijke en vrolijke hond. Wanneer deze hond buiten zijn energie kwijt kan, is hij rustig wanneer de hond in huis is.
Men moet er wel rekening mee houden, dat het een behoorlijk eigenwijs hondje kan zijn. Ze staan er om bekend dat ze hun baas niet slaafs gehoorzamen. Verder is de Cavalier snel afgeleid als hij bepaalde geurtjes in zijn neus opvangt. Dan komt de passie voor jacht naar boven drijven, en vergeet deze hond even zijn opvoeding.
Deze vriendelijke hond kan goed met mensen en andere dieren overweg.Echter zal hij niet met de honden gaan spelen die hem te druk zijn. Zeker niet als de andere hond wat fel en hardhandig reageert. Hij zal de mensen zeer vriendelijk benaderen en begroeten. Toch kan hij zich tegenover vreemden wat deemoedig opstellen. Dit is zeker geen angst, het hoort bij de Cavalier King Charles Spaniel.
De Cavalier mag heel graag in de buurt van zijn baas zijn. Wanneer deze hond te vaak en te lang alleen gelaten wordt, kan de hond vervelend gedrag te toon gaan spreiden. Dit laat de hond dan merken door veelvuldig te gaan blaffen, en zelfs kan hij dan spullen gaan slopen.
Maar men neemt dan ook geen hond in huis om hem te vaak alleen te laten. Wanneer deze hond zijn normale aandacht en beweging krijgt, is het een fantastische gezinshond.

Het gewicht wat men graag ziet bij de Cavelier King Charles Spaniel ligt tussen de 5,4 en 8 kilogram. Deze Spaniel zal een hoogte bereiken van plusminus 32 centimeter. 

Het zal geen verrassing zijn, dat de vacht van de Cavalier King Charles Spaniel veel aandacht en tijd vraagt. Wil men de vacht van deze hond mooi en klitvrij houden, dan moet men de hond dagelijks kammen en borstelen.
Hierbij zijn bepaalde plekken waar men dagelijks aandacht aan moet besteden belangrijk. Waar de meeste kans op klitvorming, zijn de broek, de liezen, oksels en achter de oren. De Cavalier zijn vacht is lang en voelt zijdeachtig aan. Wat echt niet mag voorkomen , is dat de vacht gaat krullen. Normaliter wordt de vacht van deze hondenras niet getrimd. Wel belangrijk is om de haren tussen zijn tenen en onder de voeten kort te houden. Dit kan men met behulp van een schaar doen.

dit ras komt in verschillende kleuren voor.

De Cavalier King Charles Spaniel wordt gemiddeld ongeveer tussen de 10 en 11 jaar. Het is een ras waar nogal wat gezondheidsproblemen bij voor komen. Het is niet zo dat iedere Cavalier last heeft van de beschreven gezondheidsproblemen. Er zijn ook genoeg gevallen bekend van dit hondenras, dat ze gezond oud kunnen worden.
De gezondheidsklachten wat voor komt zijn, problemen met de rug en nek. Het betreft dan vaak om een hernia. Problemen met het hart, waardoor ze last van hartruis krijgen.
Allergieën van hun huid, doofheid en ontstekingen van de oren kunnen ook voor komen .