*info/uiterlijk/voeding/voortplanting/leeftijd

 

Omschrijving 
Net als vele andere dolfijnachtigen, hebben gestreepte dolfijnen een gestroomlijnd lichaam. De rugvin is lang en gebogen en de buikvinnen zijn lang en smal. De snuit is smal en lang. In boven- en onderkaak bevinden zich 43 tot 50 tanden. 

Kleur 
Rug, inclusief rugvin, donker staalblauw. Zijden licht grijs. De onderzijde is licht gekleurd, vaak roze. Buikvinnen en staart zijn donker. Opvallend zijn de donkere strepen, waarvan de meest opvallende een brede donkere blauwzwarte streep is, die langs het hele lichaam loopt, van oog tot anus, en de kleuren van de zijden en de onderzijde scheidt. Andere donkere strepen lopen tussen het oog en de buikvin (dwars door de roze-witte kleur) en van het oog naar achteren ook dwars door de roze-witte kleur, tot iets boven en achter de bukvin. De lichtere grijze kleur op de zijde vorkt naar boven in de donkere kleur van de rug, net onder de rugvin. 

Lengte 
Mannetjes: 1,90 - 2,60 m; vrouwtjes: 1,90 - 2,10 m; pasgeborenen: 0,90 - 1 m. 

Gewicht 
Volwassenen: 90 - 150 kg (max. 157 kg); pasgeborenen: 11,3 kg.

Het voedsel van de gestreepte dolfijn bestaat onder andere uit vissen, inktvissen en schaaldieren.Een gestreepte dolfijn kan tot 200 meter diep duiken en jaagt daar door gebruik van echo op schaaldieren zoals garnalen, lantaarnvissen en kleine pijlinktvissen. In de middellandse Zee eten ze vooral inktvis, in de Atlantische Oceaan vis. Helaas worden ook de gestreepte dolfijnen soms gevangen in de netten van vissers en verdrinken ze.

Na een draagtijd van 10 tot 13 maanden krijgt de gestreepte dolfijn 1 jong. Bij de geboorte weegt het jong ongeveer 11,3 kilo en is 90 centimeter tot 1,10 meter lang.De gestreepte dolfijn krijgt eens per 4 jaar een jong. Het jong drinkt bijna 16 maanden bij zijn moeder. Per leefgebied verschilt het voortplantingsseizoen voor de gestreepte dolfijn. In de Middelandse Zee alleen in de herfst terwijl het in de Atlantische Oceaan in de lente en herfst is.Tijdens het voortplantingsseizoen leven mannetjes en vrouwtjes samen, terwijl er vermoed word dat ze de rest van het jaar gescheiden leven.

Meestal zijn de gestreepte dolfijnen rond de 9 jaar oud als ze geslachtsrijp zijn, maar dit is afhankelijk van een aantal dingen. Van hun geslacht, lengte en leefgebied: mannetjes in de Middellandse Zee zijn geslachtsrijp als ze 2,05 meter lang zijn, vrouwtjes als ze 1,90 meter lang zijn. In de Atlantische Oceaan zijn de mannetjes geslachtsrijp als ze 2,05 lang zijn en vrouwtjes als ze 2 meter lang zijn.

leeftijd 30 tot 50 jaar.