info akita/uiterlijk/opvoeding/gedrag/leeftijd

 

Alle kleuren zijn bij de American Akita toegestaan. Kleuren zijn glanzend en helder en aftekeningen ziijn goed verdeeld, met of zonder masker of bies. Witte honden (eenkleurig) hebben geen masker. Pinto's hebben een witte grondkleur met grote, gelijkmatig verdeelde platen die het hoofd meer dan een derde deel van het lichaam bedekken. De ondervacht kan een andere kleur hebben. 
Hier onder enkele kleurvarianten.

De American Akita is een waakse, zelfverzekerde, intelligente hond, trouw naar de baas, maar met een onafhankelijke en dominante aard. Ze zijn attent, nieuwsgierig en alert, met een nog altijd sterk aanwezige jachtdrift. In tegenstelling tot zijn onverschrokken houding is hij altijd vriendelijk naar mensen en een echt lid van het gezin. Het is een hond met een trotse uitstraling, een bijna adellijk karakter, en een sterke eigen wil.

De American Akita heeft een zeer sterk en krachtig postuur en maakt graag lange wandelingen. Tevens vergezelt hij u moeiteloos, mits goed opgebouwd en getraind op fietstochten. Mocht er een keer wat minder beweging gegeven worden vinden ze dit geen probleem, maar wel minimaal eenmaal per dag een fikse wandeling door het bos of park, met daarnaast wat kortere loopjes, is toch noodzakelijk.

In de regel verhaart de American Akita twee keer per jaar. Tijdens deze periode is regelmatig borstelen en kammen een echte noodzaak. Om deze periode versneld door te komen kunt u uw hond wassen met een goede shampoo; hierdoor komen de haren los en zal uw hond dus eerder door de ruiperiode heen zijn. Buiten de ruiperiode behoeft de American Akita weinig onderhoud. Wel dienen daarnaast de nagels met enige regelmaat geknipt te worden.

De American Akita vraagt, ondanks dat het niet het gemakkelijkste ras is, geen complexe opvoeding. Het is een stoere onverschrokken hond, maar is tevens een zeer gevoelige hond voor wat betreft er in het gezin speelt. Instabiel en inconsequent gedrag of een te harde hand is voor deze dan ook uit den boze. Een American Akita is het best gebaat bij een eigenaar die duidelijk en indien nodig resoluut is. Een American Akita is intelligent, nieuwsgierig, leert snel en is ook heel gemakkelijk te leren welk gedrag hem wat oplevert. Het is dan een kwestie van de juiste sturing geven, dat gedrag uitbundig belonen en niet wachten tot hij in de fout gaat. Natuurlijk moet er voordat een ras als dit wordt aangeschaft, gerealiseerd worden wat voor powerpakket er in huis komt. Eenmaal gegeven privileges zijn nu eenmaal lastig terug te draaien. Overwicht is noodzaak, niet door bruut geweld maar mentaal. De Amerikaan past zich gemakkelijk aan en zal zich in huis rustig gedragen. Daarnaast is hij niet veeleisend qua huisvesting. Het volgen van gehoorzaamheidstrainingen met daaraan gekoppeld de broodnodige socialisatie is zeker geen overbodige luxe, maar meer noodzaak. Ook wordt d.m.v. trainingen de band met de baas versterkt.   

American Akitas zijn, mits goed begeleid, echte kindervrienden. Echter, hij zal optreden als hij het nodig acht zijn roedel te moeten beschermen, en daaronder vallen dus ook de jongsten onder ons. Het blijft dus altijd zaak om kinderen goed uit te leggen wat wel en wat niet kan. Met kleine kinderen dient er te allen tijde een volwassene aanwezig te zijn die het contact tussen American Akita en kind begeleidt, zeker ook met het oog op de dominante aard van de American Akita. De American Akita is erg gesteld op een rustige en stabiele omgeving en een eigen plek, waar hij zich terug kan trekken als het hem te luidruchtig en/of druk wordt. Deze plek dient voor kinderen altijd als ‘off limit’ aangeduid te worden.

de American Akita is wat zwaarder en sterker dan het Japanse origineel, maar heeft ongeveer dezelfde schofthoogte van 71 cm. De kop is zwaar en krachtig, de oren staan rechtop, de staart is over de rug gekruld. De dikke stokharige vacht is iets korter dan die van de Japanner, en alle kleuren zijn toegestaan. Wel moeten verschillende kleurvlakken duidelijk van elkaar begrensd zijn. Ook een gestroomd patroon (brindle) is mogelijk. De dikke vacht behoeft regelmatige verzorging.levensverwachting 9 tot 13 jaar

https://www.nipponinu.nl/americangedragopvoeding