info nevelpanter/uiterlijk/voedsel/voortplanting/leeftijd

 

Verspreiding:Zuidoost- Azie

Leefgebied:Bossen

Lengte:80 cm tot 110 cm lang

Gewicht:10 kg tot 15 kg

Voedsel:Vogels, kleine zoogdieren

Paartijd:Van december tot maart

De nevelpanter is een boombewoner en een bosdier. Hij is behendig genoeg om boven in de bomen op apen, eekhoorns en vogels te jagen. Hij kan zelfs met de kop omlaag langs de stammen omlaag klimmen. Op de grond beweegt de nevelpanter zich maar onhandig en lomp.

Deze katachtige is goed aangepast aan het leven in het woud, door de relatief korte en brede poten waarmee hij uitstekend in bomen kan klimmen en door dik struikgewas kan kruipen. Hij is behendig genoeg om boven in de bomen op apen, eekhoorns en vogels te jagen. Hij kan zelfs met de kop omlaag langs de stammen omlaag klimmen. Op de grond beweegt de nevelpanter zich maar lomp en onhandig. Vergeleken met andere katachtigen, heeft de nevelpanter zeer lange hoektanden. Er wordt vermoedt dat de mega tanden dienen, om bij de jacht in de bomen, vogels te grijpen en vast te houden. De nevelpanter is bedreigd en staat op de IUCN- lijst als "kwetsbaar". De grootste bedreiging voor de nevelpanter is het verlies van zijn leefgebied. Dit komt door het verdwijnen van de bossen door de mens.

Er is alleen bekend hoe een nevelpanter zich in gevangenschap voortplant. De geboorte van de jongen is tussen maart en augustus. De welpen worden meestal geboren in een holle boom en de worp telt meestal 1 tot 5 welpen. De jongen wegen bij de geboorte tussen de 150 en 280 gram. De ogen gaan na 12 dagen open, na 10.5 weken eten ze vast voedsel. Na 9 maanden zijn ze zelfstandig. Een nevelpanter in gevangenschap kan 17 jaar oud worden, er is niet bekend hoe oud ze worden in het wild.

De nevelpanter heeft de voorkeur voor tropische bossen, oerwouden en moerassige gebieden, ver van de bewoonde wereld. Ze jagen grotendeels op vee, schapen, reptielen, apen, vogels en wilde zwijnen

De nevelpanter dankt zijn naam aan zijn vachttekening, donkerder vlekken op een grijs- tot geelachtige ondergrond. De gemiddelde lichaamslengte is tussen de 0.75 en 1.05 meter. De staart kan tussen de 75 en 95 centimeter lang worden. De poten zijn naar verhouding kort en hebben grote brede klauwen. De ogen van het dier zijn geel. In verhouding heeft de nevelpanter de grootste hoektanden van alle katachtigen. De nevelpanter kan alleen heel zacht brullen.