info/karakter/beweging/uiterlijk/leeftijd/beweging

 

Zij worden beschouwd als een zeldzaam ras dat vaak moeilijk te verkrijgen is. Dit langzaam bewegende en gedrongen ras is rustig, aanhankelijk en een uitstekende metgezel.

Clumber Spaniels hebben dagelijkse verzorging nodig met een kam of borstel. Professionele trimmen van de vacht is vereist. Hun ogen en oren moeten op een regelmatige basis worden gereinigd.

De vacht van de Clumber Spaniel is recht, vlak, dicht en weerbestendig. Het is zacht, niet hard in textuur. De oren, benen en buik zijn licht bevederd met steil haar en bij de nek hebben ze een dikke kraag van haar. De Clumber Spaniel heeft een dubbele vacht. De buitenste laag bestaat uit lange dekharen, terwijl de ondervacht dik en zacht is. De kleur van de vacht is overwegend wit met oranje of citroen markeringen. Dit ras verhaard zwaar.
Dit ras vindt het heerlijk om hun baas te plezieren en heeft een uitstekend geheugen. Hierdoor is opvoeding van de Clumber Spaniel meestal niet moeilijk. Ze zijn rustig en bescheiden en zullen niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Ze leren het beste met een rustige trainer die hen voorziet van positieve versterking, lof, liefde, eerlijkheid en consistentie. Vroege socialisatie en basis gehoorzaamheid wordt aanbevolen.
 
Clumber Spaniels zijn geschikt voor een appartement of een huis met tuin. Ze vereisen dagelijkse beweging zoals stevig wandelen, meelopen tijdens het fietsen, achter een bal aan rennen of zwemmen. Gebrek aan voldoende lichaamsbeweging zal leiden tot overgewicht en verkort de levensduur de hond.
 
De schofthoogte van deze honden is tussen de 45 en 50 cm hoog.
levensverwachting : 11 tot 13 jaar
gewicht tot 40 kg