* algemene huisvesting/uiterlijk/huisvesting/voeding/voortplanting

 

Herkomst: Centraal en Noord Afrika 
Lichaamslengte: 10-13 cm 
Staartlengte: 10-15 cm 
Gewicht: 30 gram 
Geslachtsrijp: 8 weken 
Draagtijd: 21-28 dagen 
Aantal jongen: 2-6 jongen 
Ogen open: 7-8 dagen 
Zoogtijd: 16-21 weken 
Levensverwachting: 3 jaar 

de gestreepte grasmuis is donkerbruin en lichtbruin/geel gestreepte, zeer slanke muis. e kop is donkerbruin en de ogen zijn lichtbruin/geel omringt. Bruin behaarde ronde oortjes. Lange slanke staart met een zwarte streep er overheen. Zijn rug houdt hij wat gebold.

Paartjes of groepjes hebben een grote bak nodig van 1m x 50cm. Zorg voor genoeg hooi en schuil-/nestplaatsen. Ook verschillende niveau's d.m.v. stenen en takken zijn erg gewenst

Oorspronkelijk leven zebragrasmuizen in familieverband. Een muis alleen zal snel vereenzamen en kan gedragsstoornissen vertonen. Het leukst voor mens en dier is het houden van kleine groepjes muizen. Het bij elkaar zetten van zebragrasmuizen kan problemen geven, de kans dat het fout gaat is het kleinst als het om jonge dieren gaat. Twee onbekende volwassen muizen, of een muis zetten bij een bestaande groep kunnen problemen geven. Vrouwtjesmuizen bij elkaar vormt geen enkel probleem. Ook ongecastreerde mannelijke dieren leven vreedzaam samen zolang er geen vrouwtjes in de buurt zijn. Zorg voor een ruime behuizing (voor twee tot vijf zebragrasmuizen minimaal 100 x 50 cm) met daarin de mogelijkheid dat de dieren elkaar kunnen ontwijken. Als het hok net is schoongemaakt heeft dat de voorkeur. Het is aan te raden om de kennismaking, zover dat mogelijk is, buiten het hok te laten plaatsvinden en hiermee aan het begin van de dag te beginnen zodat er de hele dag de tijd is om rustig te bekijken of het goed gaat. Haal de dieren alleen uit elkaar als er daadwerkelijk tot bloedens toe gevochten wordt. Mocht het echt niet gaan dan hoeft de moed nog niet opgegeven te worden. Een alternatief is om bijvoorbeeld een scheidingswandje van fijn gaas in het verblijf te maken en zo de dieren apart te huisvesten. Zodat ze elkaar kunnen zien en ruiken. Probeer het bij elkaar zetten dan na een aantal dagen nog een keer. Zet nooit een vrouwtje bij twee of meer mannetjes; de mannetjes zullen met elkaar gaan vechten.

Als bij een stelletje één van de twee overlijdt, kan de overgeblevene in een behoorlijke dip geraken. Let dan goed op of het dier blijft eten en ga op zoek naar een nieuwe partner!

 

Voor het bij elkaar zetten van dieren ga ik ervan uit dat er geen jongen geboren worden. Rekening houdend met de aard van muizen en het feit dat mannelijke muizen gecastreerd kunnen worden, zijn de volgende combinaties mogelijk:

 

  • twee of meer vrouwtjes
  • twee of meer mannetjes
  • twee of meer vrouwtjes en een gecastreerd mannetje

 

Zebragrasmuizen zijn al op zeer jonge leeftijd vruchtbaar (acht weken) en met drie maanden zijn ze in staat jongen te werpen. Tijdens de dracht zal het vrouwtje beginnen een nest te bouwen van stro, hooi, gras, papier, karton en stukjes stof. Na een draagtijd van 21-28 dagen komen 2- 6 jongen als nestblijvers ter wereld: ze worden naakt, kaal en hulpeloos geboren. Wel is al snel de typische streeptekening te zien. De oogjes en oren zijn gesloten. Bij de geboorte weegt een muisje slechts 1,5 gram. De eerste haartjes komen door na 3 dagen, de oren gaan dan een dag later open. De oogjes blijven 14 tot 16 dagen dicht. De jongen zogen gedurende drie weken bij de moeder, ze beginnen echter al na twee weken aan het vaste voedsel te knabbelen. Na vier weken wegen de muisjes al zo'n 20 tot 30 gram en kunnen ze bij de moeder weg. Volledig uitgegroeid zijn ze echter pas na vier maanden. Na de geboorte is een vrouwtje binnen 24 uur weer bronstig.

Huisvesting en voeding

Zebragrasmuizen vragen een verwarmde huisvesting, de temperatuur mag niet onder de 15 °C dalen. De muizen onderkoelen dan, met de dood tot gevolg.

Voor twee muizen voldoet een aquarium (met ontsnappingsvrij deksel) van minimaal 100 x 50 cm het best. Tocht en vocht moet worden vermeden evenals de felle zon: de temperatuur in een aquarium kan snel hoog oplopen. Zebragrasmuizen zijn muizen die veel vocht verbruiken: gebruik als bodembedekking een laag speelzand van zo'n 5 tot 7 cm waarin ze ook lekker kunnen graven en woelen. Het zand moet aangevuld worden met hooi. Een bloempot wordt als schuil- en slaapplaats zeer gewaardeerd. Een zebragrasmuizen-verblijf kan verder ingericht worden met klimtakken en stenen zodat de muizen zich niet hoeven te vervelen.

Houd het verblijf goed schoon, vooral wat betreft bedorven groente en fruit. Dit kan gaan schimmelen en allerlei ziektes veroorzaken.

Pas goed op tijdens her verschonen van het verblijf, de muizen zijn erg snel en springerig. Pak een zebragrasmuis nooit op bij de staart. De huid van de staart kan afgeworpen worden, waardoor er een bloederig stuk overblijft. Deze valt dan na enige dagen af en groeit niet meer aan. Het beste om deze dieren te vangen is, door ze in een doosje te laten lopen en met doosje en al uit het verblijf te tillen. Was de handen goed na ieder contact met de muis of zijn omgeving.

 

Zebragrasmuizen zijn alleseters en hebben behoefte aan een calciumrijk dieet. Voor de grasmuis  is geen speciaal voer te koop. Als basis kan parkietenvoer (millet, het hoofdbestanddel van parkietenvoer is bijzonder rijk aan calcium) dienen, aangevuld met universeelvoer en af en toe wat krekels en meelwormen. Een stuk sepia of eierschalen kunnen als bron van extra calcium verstrekt worden. Pas op voor zonnebloempitten; dit bevat veel vet! Geef geen konijnenvoer: qua voedingsmiddelen is dit niet geschikt voor muizen. Fruit en groenvoer zijn heel belangrijk voor deze muizen en dient een wezenlijk bestanddeel van de voeding te zijn.

.Allerlei zaden, universeelvoer, insecten, eieren, groente en fruit. Hooi is goed voor hun spijsvertering. Eierschalen(even in de oven bakken) zijn goed voor kalk.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb