*info marter/voeding/geluid/uiterlijk/soorten/voortplanting

 

 

                steenmarter                                                            

                   sabelmarter

                       boommarter

 

                       japansemarter

                    amerikaansemarter

De marter is een middelgroot roofdier met scherpe tanden. Er bestaan wel 8 soorten marters waarvan er enkele ook in België, Luxemburg en Nederland voorkomen.

Een marter eet vooral vlees, zoals:

 • Kleine zoogdieren
 • Vogels
 • Vis
 • Insecten

  toch eet hij af en toe ook nog wel een stukje fruit. De marter is een goede klimmer en springt makkelijk van tak tot tak. Dit is maar goed ook, want de meeste van zijn prooi leeft in de bomen.
  Marters zijn nachtdieren en leven het liefst diep in de bossen waar het donker is. Ze leven daar in zelfgegraven holen en graven daarnaast een apart hol om daar hun behoefte in te kunnen doen. Het komt soms ook wel eens voor dat je een marter in de bewoonde omgeving tegenkomt. Ze verschuilen zich wel eens in stallen of schuren van boerderijen op zoek naar kippen, tot groot ongenoegen van veel boeren.Marters zijn solitaire dieren en ook polygame dieren. De paartijd is tussen juni en augustus. Marters kennen een verlengde draagtijd, deze duurt namelijk wel 300 tot 330 dagen! De jongen worden dan tussen maart en mei geboren en meestal met 3 of 4 jongen per worp. Bij uitzondering zullen het 5 jongen zijn. Na 15 maanden bij de moeder te zijn gebleven zijn ze volwassen en verlaten ze het nest.
  lengte kop-romp: mannetje 40-52 cm, vrouwtje 37-48 cm
  lengte staart: mannetjes: 22-28 cm, vrouwtjes 21-26 cm.
  gewicht: mannetjes 1400-2100 gram, vrouwtjes 900-1700 gram
  marters kunnen ruim 10 jaar oud worden.
  De steenmarter maakt meestal geen geluid. Bij tevredenheid of opwinding zijn soms mekkerende of tokkende geluiden te horen. Bij opwinding of angst maakt hij grommende, schreeuwende en fluitende geluiden en bij confrontaties onderling kunnen steenmarters katachtig krijsen. Jonge steenmarters piepen en maken soms veel kabaal bij het spelen en in de paartijd kan de steenmarter vrij luidruchtig zijn. In gebouwen klinkt dit als stommelende geluiden alsof je een inbreker hoort.