Agoeti's zijn grote, slanke knaagdieren met lange ledematen en een ruwe, roestbruine vacht. Ze hebben een grote kop met hoekige snuit en korte stevige poten. Aan de achterpoten zitten drie tenen. De dieren hebben een zeer kleine staart. De lichaamslengte bedraagt ongeveer 40 cm.

Deze dieren dienen in binnenverblijven gehouden te worden.  Voor Agoeti’s wordt aanbevolen, om in het warme jaargetijde uitloop naar buiten te hebben.  Paka’s zijn nachtdieren, daardoor is het mogelijk deze dieren in nachtdierenhuizen (noctarium) te houden.Plantaardige voeding, vooral fruit, groentes, groenvoer en hooi. Agoeti’s hebben takken nodig om te knagen en af en toe kunnen dierlijke eiwitten zoals bv. Meelwormen gegeven worden.De dieren begraven graag hun voer; dat dient mogelijk te zijn in het verblijf.

Voor op de bodem moet zand of een mengsel van bladeren en turf gekozen worden. In buitenverblijven is ook een begroeide bodem mogelijk. Er moeten schuilmogelijkheden zijn, zoals bv. holle boomstammen.

 agoeti’s moeten op zijn minst in het winterhalfjaar in een verwarmd binnenverblijf zitten, waar de temperatuur niet onder de 15 °C mag komen.
is een sociaal dier ,kun je best minstens met 2 houden.Agoeti's leven in groepen van een volwassen paartje en hun jongen. Ze krijgen één of twee jongen per worp, die al vrij snel na de geboorte kunnen lopen.

de voortplanting: Agoeti's leven in groepen van een volwassen paartje en hun jongen. Ze krijgen één of twee jongen per worp, die al vrij snel na de geboorte kunnen lopen.

er zijn verschillende soorten agoeti's: