*info/leefgebied/voortplanting/voedsel/

 

De luiaard is een middelgroot zoogdier dat er wel wat raar uitziet.  Het leeft in Zuid-Amerika.  Er bestaan twee families : de tweevingerige en de drievingerige Luiaards zijn planteneters en eten weinig anders dan bladeren.  Ze hebben een aparte manier van klimmen.  Ze hebben een zeer grote maag waarin de blaadjes moeilijk vermalen worden.  Luiaards kunnen ook insecten, kleine hagedissen en dode dieren eten.  De vacht is meestal bruin, maar sommige in het wild levende luiaarden hebben een groenige kleur.   De pels van de luiaard is een plaats waar vele bacteriën leven.  Ze zitten tussen de haren van het dier.  Daardoor krijgt hij ook deze groene kleur.  Die kleur beschermt het trage dier tegen de arend en andere roofdieren.  Die zien hem bijna niet hangen tussen de blaadjes.  Ook zitten er allerlei kleine beestjes in zijn rommelige jas, zoals kevers en vlinders, die zich voeden met alle bacteriën.  

De luiaard slaapt wel tien uur per dag.  Hij komt maar één keer per week uit zijn boom om te gaan plassen of voor de grote boodschap.  Ze doen dat wel netjes in een kuiltje.  Op de grond stapt hij maar 2 en een halve meter per minuut.  Dat is zeer traag.  Over een kilometer zou hij meer dan zes uur nodig hebben.  Daardoor liggen de vijanden gemakkelijk op de loer.  

het dier is vooral snacht's actief

Langzaamste zoogdier.
De drievingerige luiaard heeft een gemiddelde snelheid op de grond
van 1,8 tot 2,4 meter per minuut, oftewel 0,1 tot 0,16 km/u.
In bomen kan die 'snelheid' oplopen tot 4,6 m per minuut, of 0,27 km/u.

 Het mannetje van de drievingerige luiaard heeft, een rugklier, speculum, die zichtbaar is als een oranje vlek op de rug. In de lengterichting van de vlek loopt een donkerbruine streep. Vaak liggen er ook enkele kleinere vlekken rond de streep.

leefgebied: zuid-Amerika

voedsel: bladeren,knoppen en twijgen

lengte/gewicht : 50 cm /2,50 kilo

voortplanting: 1-jong

draagtijd: 5 maanden

leeftijd: 40 jaar