De bontebok is een soort antilope die voorkomt op de savannen van Zuid-Afrika en enkele buurlanden.  Ze zijn sterke familie van de lierantilope.  We erkennen twee ondersoorten : de gewone bontebok en de blesbok.  Het zijn stevige dieren met een korte nek en worden 85 tot 160 centimeter hoog tot aan de schouders.  In lengte kunnen ze tot 2 meter groot worden.  De vacht is rossig of paarsachtig tot kastanjebruin van kleur.  De buik en de poten zijn lichter tot wit van kleur.  De hoorns hebben de vorm van een lier en tellen ringen.  Wat opvalt bij deze antilope is de lange snuit en de witte bles die erover loopt. 

De dieren voeden zich met grassen en kruiden waar ze vooral 's ochtends en 's avonds van grazen.  Ze leven in groepjes van 6 tot 30 dieren met één mannetje als leider van de groep.  Zij zullen hun hoorns gebruiken om andere mannetjes op afstand te houden.  Echte gevechten zijn het niet, maar eerder schijngevechten.  Als een vrouwtje bevalt van een kalfje gebeurt dat binnen de groep.  Ze gaan zich dus niet afzonderen zoals wel vaker antilopen doen. 

Lange tijd zijn de dieren sterk bedreigd geweest.  Maar het oprichten van een Nationaal park heeft voor een opleving van de soort gezorgd. 


info/voortplanting/voeding/uiterlijk

 

 

Het Bontebok werd ooit beschouwd als de zeldzaamste antilope ter wereld, maar zorgvuldig behoud heeft ervoor gezorgd dat het overleefd is. Vandaag is het Bontebok alleen te vinden in beschermde gebieden in Zuid-Afrika.

 Het haar is zacht en heeft een iriserende glans. De lichaamskleur is een diepe paarsrood met een witte vlam op het gezicht en een witte staart. 
De hoornen zijn goed ontwikkeld in beide seksen en zijn hoekig en gerand
Bontebok staat op de schouder 80 tot 100 cm hoog. 
120 tot 210 cm (47 tot 83 inch) langs het hoofd en het lichaam.
Gewicht

50 tot 150 kg.

Bontebok verkiest kort grasvlakten in fynbosgebieden.

Distributie

Eenmaal beschouwd als de zeldzaamste antilope ter wereld, maar zorgvuldig behoud heeft ervoor gezorgd dat het overleeft. Alleen gevonden in beschermde gebieden in Zuid-Afrika.

Dieet - Herbivoren

Grazers, Bontebok voeden op korte grassen.

Socialisatie

Mannetjes hebben kleine gebieden, eventueel bezet voor het leven. Vrouwen dwalen het gebied in groepen van +/- 3. Ook gevonden in grote kuddes met jonge dieren van beide geslachten.

weergave

Vrouwen worden ongeveer 2 jaar seksueel volwassen. Mannelijken concurreren voor vrouwen door middel van posturale displays en ritualistische sparring met de horens.

Zwangerschap

7 maanden

Levensverwachting

17 jaren