info:gedrag/leeftijd/voedsel/uiterlijk/voorplanting

 

De poten van een grizzlybeer zijn breed vlak en zijn nagels kunnen niet zoals bij een poeskat worden ingetrokken. Zijn klauwen zijn licht van kleur. En ze zijn handig bij het lopen. Maar ze zijn ook handig om vis te vangen. Als hij met zijn poten tegen een ander dier slaat kan zijn vijand op slag dood zijn.
De Grizzlybeer heeft op de rug en schouders aan de top een zilverkleurige kleur. Waardoor hij een beetje een grijzige tint op zijn schouders krijgt. Voor de rest heeft de Grizzlybeer lange haren met een oranjeachtig bruine kleur. Op de schouders van de Grizzlybeer is een bult te zien.
De Grizzlybeer heeft een grote kop en zijn ogen staan dicht bij elkaar. De Grizzlybeer kan niet zo goed zien met zijn ogen.
Als een grizzlyjong geboren wordt is hij maar 1 tiende van zijnhaar moeders afmeting. Dat is wel klein vergeleken met de andere dieren.

Als een Grizzlybeer rechtop zou staan zou hij zo rond de 2 meter zijn. De Grizzlybeer weegt ongeveer zo’n 150-350 kg. Het hangt af van de plaats waar je ze vindt hoeveel ze wegen. De Grizzlybeer kan zo rond de 25 jaar worden.

Als het geen paartijd is leeft de Grizzlybeer alleen. In de lente en de zomer zoekt de Grizzlybeer meestal naar eten voor de winter en hij slaapt veel in de lente en de zomer. In de herfst eet de grizzlybeer meer dan in de rest van het jaar. De Grizzlybeer doet dat om een vetreserve voor in de winter op te bouwen. In de winter houdt de Grizzlybeer niet een echte winterslaap. Maar tijdens koude

perioden valt de Grizzlybeer in een soort halfslaap. En op zonnige dagen wordt hij wakker en gaat op zoek naar voedsel. Hij doet zijn halve winterslaap in een hol. De meeste grizzlyberen gaan hun holen in als de bodem van de grond bedekt is met sneeuw. Het wordt dan natuurlijk koud, en dan gaan ze een dutje doen. Ook heeft de grizzlybeer géén eigen territorium, en hij vecht amper met andere dieren. Als de grizzlybeer dan toch gaat vechten tegen een ander dier, wint de grizzlybeer meestal.

De grizzlybeer is een alleseter. Hij eet bessen, vruchten, wortelknollen, noten, insecten, honing, vis, knaagdieren en hagedissen. Meestal eet de grizzlybeer bessen in de herfst. De grizzlybeer lust het liefst zalm. Als hij de zalm vangt staat hij meestal aan de kant of staat in het water. Als hij dan een vis ziet slaat de grizzlybeer hard in het water en raakt de vis zijn nagels. Waardoor de vis meestal op slag doodt is. Als de grizzlybeer een vis heeft gevangen en hem wil opeten legt hij hem op de grond neer en peuzelt hem op.

De grizzlybeer heeft slechts een vijand, en dat is de mens. Want van de 100.000 die er leefde leven er nu nog maar 6 tot 8 duizend. Er zijn nu nog ook veel landen die een vergunning uitgeven voor het jagen op beren. Zoals Colombia die een vergunning geeft aan zo’n 350 jagers per jaar voor het jagen op beren. Maar er zijn natuurlijk ook verenigingen die dit tegen werken zoals WNF,
dierenbescherming en natuurlijk nog veel meer.

De paartijd van de grizzlybeer valt in juni. Het mannetje trekt de aandacht van het vrouwtje door zachte gromgeluidjes en door op plekjes te bijten. De draagtijd duurt bij de grizzlybeer 180 tot 250 dagen en de jongen worden in het hol van de moeder geboren. In de herfst komen pas de bevruchte eicellen in de baarmoeder. Zodat de berin genoeg tijd heeft om voedselreserves voor haar jongen aan te leggen. Het grizzlyjong is 20cm als het net uit de moeder komt, is blind, heeft geen tanden, is bijna helemaal kaal en weegt tussen de 450 en 700 gram. De eerste maanden leven de jongen bij hun moeder in het hol, drinken melk bij haar en de moeder beschermt hun tegen de kou. In april of mei verlaat de moeder met de jongen het hol. Ze geeft ze dan niet meer te eten, maar leert ze dan wel hoe ze zelf op jacht moeten gaan. Ondanks dat de moeder veel op de jongen let, eten veel volwassen beren ze op. De eerste winter na dat ze geboren zijn verblijven ze in het hol van hun moeder.

Geslachtsrijp: mannetjes 4 jaar, vrouwtjes 5 jaar.
Paartijd: juni
Draagtijd: 180 tot 250 dagen
Aantal jongen: meestal 2