*info/uiterlijk/voeding/voortplanting/leeftijd

 

de gaur of de bos frontalis/

Dit grote wilde rund leeft in een kudde geleid door een stier. Ondanks zijn grootte en kracht en zijn gevaarlijke horens leeft de Gaur in harmonie met andere dieren en kan hij timide overkomen. Soms zal de Gaur imponeren met zijn kracht. De Gaur werkt goed samen met soortgenoten.

Typische lengte van het lichaam en het hoofd is 2,5 tot 3,3 meter; Staartlengte varieert van 0,7 tot 1,05 meter. Schouderhoogte is 1,65 tot 2,2 meter. In beide geslachten is een paar horens aanwezig; Hoornlengte varieert van 0,6 tot 1,15 meter. Het haar van B. frontalis is donkerroodbruin tot zwartbruin, met witte kousen. Volwassen mannen zijn ongeveer 25% groter en zwaarder dan vrouwen (Nowak 1999). Een karakteristieke bult van verhoogde spieren kan over de schouders worden gezien; Dit is het gevolg van langwerpige spinale processen op de wervel.

Het fokken kan op elk moment door het jaar plaatsvinden, hoewel de vrouw tussen 12 tot 15 maanden tussen de geboorten heeft. De estrocyclus is drie weken lang en de estrus duurt een tot vier dagen. Gestating vrouwtjes verlaten de kudde tijdens de bevalling. Gewoonlijk wordt een 23 kg jonge geboren na 270 tot 280 dagen van de zwangerschap. draagtijd 9 maand.. Vrouwen worden seksueel volwassen op twee tot drie jaar.

speenleeftijd 5 maanden.

levensduur : 20 tot 25 jaar.

 

Gaurs eten voornamelijk vruchten, bladeren en twijgen van struiken en bomen en grassen als bamboe.