1. waar leven ze

2.leefwijze

3.voeding

4. kudde dieren

5. voorplanting

6. leeftijd

 

Chimpansees wonen in bossen/oerwouden met een warm klimaat, voornamelijk in Afrika. Vroeger hadden de Chimpansees een erg breed verspreidingsgebied en kwamen ze ook nog voor op redelijk open stukken zolang er maar wat bomen stonden.

Tegenwoordig hebben Chimpansees steeds minder keus aangezien mensen vaak de bomen in die gebieden illegaal kappen. Chimpansees schuilen niet voor regen, wel voor mensen. De Chimpansees proberen zo ver mogelijk uit de buurt van de bewoonde wereld te blijven.

Chimpansees bouwen minstens 6 meter van de grond een nest tegen de avond. Dat nest bestaat uit simpele bladeren en takken. Daar slapen de Chimpansees alleen in, of met hun jong. De Chimpansees bouwen het nest minimaal 6 meter van de grond vandaan zodat ze niet makkelijk door vijanden gegrepen kunnen worden.

Chimpansees leven in groepen van 25 tot wel 60 soortgenoten. Daarin ontstaan dan weer kleine groepjes waarin altijd een mannetje de baas is. Die groepen hebben hun eigen territorium dat door beide geslachten word verdedigt. Vooral de mannetjes zijn heel agressief tegen buitenstaanders en is zelfs in staat hen te doden. Vreemde vrouwelijke Chimpansees worden vaak in hun bronsttijd wel toegelaten. Onderling in de groepen word vaak door mannen uitgevochten wie de leider is. Meestal gaat dat gepaard met een hoop gegil en macho gedrag.

het voedsel van de chimpansee is vruchten,schors,insecten,zaden.

de lengte van het vrouwtje is 1 meter en een mannetje 1,2 meter,gewicht van een mannetje is 35 kg ,een vrouwtje 30 kg

ze hebben een dikke glanzende vacht dat zwart is,hun voeten zijn in het begin roze ,maar worden zwart naarmate ze ouder worden.ze zijn intelligent, dominant, handig,vriendelijk,en sociaal.

ze zijn tussen de 3 a' 4 jaar seksueel actief.

Een groep leeft in een deel van een bos of een jungle (wildernis). Dat is hun territorium. In dit territorium is hun voedsel en staan bomen waarin zij leven. Apen gebruiken hun stem om hun territorium te verdedigen. Met hun geschreeuw houden ze contact met hun groep. Sommige blaffen als honden of tjilpen als vogels, andere maken een toeterend geluid. Brulapen die komen voor in de tropische wouden van Zuid-Amerika. Zij kunnen met hun stem huilen of brullen als een leeuw. Dat geluid is vaak op kilometers afstand nog te horen. 

Chimpansees vormen gemeenschappen die een gebied van vele vierkante kilometers doorkruisen. Binnen die gemeenschappen vormen zich kleinere groepen, die voortdurend van samenstelling wisselen. Vrouwen met van hen afhankelijke kinderen brengen het grootste deel van de tijd door in kleinere gebiedjes, gescheiden van andere vrouwen. Er bestaan geen vaste man - vrouwrelaties.

Mannetjes zijn groter en sterker dan de vrouwtjes en trekken het hele gemeenschapsgebied rond. Groepjes volwassen mannen patrouilleren zo nu en dan langs de grenzen van het gebied. Ontmoeten 'patrouilles' van verschillende nabuurgemeenschappen elkaar dan barst er vaak een oorverdovende imponeervoorstelling los met veel gegil en machogedrag. Vervolgens trekt iedereen zich weer terug. Tussen volwassen mannen bestaat een duidelijke hiërarchie. De meest dominante man kan zich echter nooit als een alleenheerser gedragen. Mannen blijven hun hele leven in de gemeenschap waarin ze geboren zijn. Vrouwen kunnen wel overstappen naar een andere gemeenschap.

De wijfjes paren met het dominante mannetje tijdens hun vruchtbare periode. Een vrouwtje krijgt om de drie tot acht jaar één enkel jong, na een draagtijd van acht maanden. Wijfjes zijn geslachtsrijp als ze elf à twaalf jaar oud zijn, mannetjes als ze ongeveer vijftien jaar oud zijn.

Als het goed gaat met een groep chimpansees wordt er met regelmaat gestoeid, gevlooid, de liefde bedreven, ruzie gemaakt en weer vrede gesloten. Door sterke mimiek en gelaatstrekken kan de chimpansee veel emotie tonen. Het gedrag van een chimpansee lijkt zeer op die van een mens. Chimpansees zijn zeer sociale dieren, die veel moeten leren en dus ook een lange opgroei periode hebben.