info brtitanny/uiterlijk/beweging/karakter/leeftijd

 

De Epagneul Breton ( of Brittany Spaniel ) werd oorspronkelijk gefokt in Bretagne, vandaar de rasnaam. Reeds in de Middeleeuwen werden deze dieren beschreven door Gaston Fébus en waarschijnlijk waren de Oysel Dogs de voorouders van dit ras. 

Het ras is één van de oudste Staande Honden en Frankrijk en die werden vaak op schilderijen afgebeeld. Jachtverslagen en illustraties waarin de Breton Spaniel wordt afgebeeld gaan terug tot in de 18de eeuw. De Epagneul Breton is een zeer veelzijdige jachthond, omdat in Bretagne allerlei terreinen bestaan met allerlei verschillend wild. 

Deze Epagneuls zijn sterk, behendig, levendig, snel en trouw. Ze hebben een bijzonder goede neus en zijn prima jachthonden.De geschiedenis van de 'moderne' Brittany zoals we hem nu kennen, begint echter in het begin van de 20ste eeuw. Een zekere Arthur Enaud ontwikkelde een fokprogramma om de oude Breton, die toen in de anonimiteit dreigde te verdwijnen, te 'verjongen'. Daardoor is de huidige Brittany misschien meer geschikt voor het podium van een show, maar hij is en blijft nog steeds een veelzijde jager van goede kwaliteit. Hij wordt vooral als Staande Hond gebruikt in de vogeljacht. Hij is tevens een uitstekende apporteur. In Frankrijk zijn ze ook als gezelschapshond erg populair.

De Epagneul Breton reu is 48-51 cm, de teef 47-50 cm. Het gewicht van de Epagneul Breton is circa 20 kg.
Kleur: Oranje met wit, bruin met wit en zwart met wit. 
 

De Epagneul Breton is stabiel en veelzijdig, een hond met veel passie voor werk die veel beweging nodig heeft en graag uitdaging geboden krijgt. Hij is een uitstekend apporteur die makkelijk trainbaar is.

Epagneul Bretons hebben veel beweging nodig en omdat ze zo energiek zijn, houden ze van lange wandelingen.

levensverwachting 11 tot 13 jaar

 

bron : meer info : https://www.hondencentrum.com/hondenrassen/epagneul-breton/

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb