info berner sennehond/karakter/vacht/uiterlijk/lichaamsbeweging

 

De Berner Sennenhond wordt meestal aangeduid als de "Berner". Dit prachtige ras heeft een lange lijst van eigenschappen. Ze zijn sterk, behendig en zeer intelligent. Hun zachte houding en prachtige uiterlijk heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van dit ras. Er zijn maar weinig honden die kunnen tippen aan de opvallende verschijning van de Berner Sennenhond, hun werkvermogen en hun kameraadschap.

Dit ras is van nature liefdevol en alert. Ze zijn over het algemeen tolerant, lief en zachtaardig. De Berner Sennenhond is uitstekend met kinderen. Echter, zoals bij elke hond, mag ze nooit alleen gelaten worden bij kleine kinderen. Ze gedijen op menselijk gezelschap en activiteit en kunnen gedragsproblemen ontwikkelen als ze verstoten worden van sociale interactie met hun familie. De Berner is beschermend maar is niet agressief, tenzij bedreigd of uitgelokt. Zij kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden en hebben de neiging om verlegen te zijn. Dit ras is een toegewijd lid van de familie en een gewillige helper.

De Berner Sennenhond moet dagelijks geborsteld worden, met extra zorg nodig tijdens hun zware rui perioden. Een periodieke bad of droge shampoo wordt aanbevolen. Vaak is het een sterk ras, maar er kunnen problemen met de gezondheid zijn zoalelleboog of heup dysplasie, kanker, of ooglid problemen. Door hun grootte en dikke vacht zijn ze uiterst gevoelig zijn voor een beroerte tijdens warmte.

De Berner Sennenhond heeft een prachtige weerbestendige tri-color dubbele vacht. De vacht is zwart met symmetrische noteringen van wit en roest en mag matig van lengte zijn. Het is heel dik en heeft een heldere natuurlijke glans. Dit ras verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

Vroege socialisatie en elementaire gehoorzaamheid zijn gewenst. Berner Sennenhonden zijn extreem gevoelig en zullen niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Alle trainingen moet gegeven worden met positieve benadering zoals respect, beloning, liefde, eerlijkheid en consistentie.

De Berner Sennenhond heeft een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging, interactie en activiteit nodig. Ze vereisen minimaal een half uur intensieve lichaamsbeweging per dag evenals diverse wandelingen. Ze worden niet aanbevolen om te houden in een appartement, omdat ze behoefte hebben om te kunnen rennen en te spelen. Ze blinken uit in gehoorzaamheid, speuren, schapendrijven en behendigheid.

Schofthoogte: Reu: 65 cm, Teef: 60 cm

Leeftijd: 8 - 11 jaar
Schofthoogte: Reu: 65 cm, Teef: 60 cm
Gewicht: 40-44 kg