*info/gedrag/voedsel/voortplanting/leeftijd

 

De gorilla is de zwaarstgebouwde en grootste van de mensapen. Om die reden brengt  hij meer tijd op de grond door dan in bomen, in tegenstelling tot de andere mensapen. Onder elkaar zijn gorilla's vreedzaam en weinig luidruchtig.

Gorilla's zijn zachtaardige dieren. Ze zijn absoluut niet agressief. Alleen de mannetjes dreigen soms door hard op elkaar af te lopen of door staand op hun borst te trommelen. Dit gedrag is bedoeld om elkaar te imponeren en te laten zien wie het in de groep voor het zeggen heeft.
 
voedsel
Hoofdzakelijk bladeren, sappige stengels, wortels, knollen en vruchten.
Mannetjes zoeken hun voedsel voornamelijk op de grond. Ze kunnen echter ook in bomen klimmen om vruchten te verzamelen. Wijfjes komen vanwege hun lichte bouw hoger. Ze hoeven minder gauw bang te zijn dat de takken breken. Omdat ze niet zo aan de grond zijn gebonden voeden wijfjes zich vaker met vruchten dan mannetjes.
Slapen
Gorilla's maken slaapnesten in bomen. Mannetjes overnachten minder hoog dan wijfjes.
 
Levensverwachting
In het wild ongeveer 50 jaar.
 
Gewicht
Wijfjes tot 75 kilo, mannetjes tot 170 kilo.
 
Geslachtsrijpe leeftijd
Wijfjes 6 tot 7 jaar, mannetjes 10 jaar.
 
Draagtijd
8 tot 9 maanden, 1 jong per keer.

De gorilla's planten zicht in tegenstelling tot de meeste dieren erg langzaam voort. Het vrouwtje is pas vruchtbaar op haar negende levensjaar. Ook kan het vrouwtje maar om de 4-5 jaar een jong krijgen. Het eerste jong wordt meestal geboren als het vrouwtje 10 tot 11 jaar oud is.

De draagtijd van een vrouwtjes gorilla bedraagt, net zoals de mens, 9 maanden. het geboren jong weegt ongeveer 1,7 kg. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb