* alg. info/voeding/huisvesting/voortplanting

 

Land van herkomst: Aziatische steppen en woestijnen Grootte: 15 tot 28 cm lang en waarvan de staart 1 tot ca 5 cm lang. Gewicht: 248 tot 272 g zwaar, bij hoge uitzondering tot 500g, Leeftijd: 2 tot 4 jaar

Benodigde ruimte

De ruimte mag voor één of twee dieren niet minder zijn dan 2 m2.

Klimaat

Europese soorten houden een winterslaap. Voor soorten die behoefte aan warmte hebben mag de temperatuur niet onder 15 C zijn.

Inrichting van het verblijf

Een verblijf met strooisel of een natuurlijke bodem. Er moeten mogelijkheden zijn weg te kruipen. Bij een buitenverblijf zijn gladde wanden aan te bevelen, om te voorkomen dat de dieren eruit klimmen.

Sociaal gedrag

Egels gaan hun eigen gang, maar bij voldoende mogelijkheden om elkaar te ontlopen kan men er meerdere in een verblijf hebben.

Voeding

Naast dierlijk eiwit dient men ook fruit aan te bieden.

voorbeelden hiervan zijn krekels, sprinkhanen, wasmotlarven, buffalowormen, regenwormen, zijderupsen enz. Deze zijn te krijgen in de grotere dierenwinkels en/of reptielenwinkels. Veel afwisseling is het beste. Geef nooit buiten gevangen insecten! Sommige kunnen gevaarlijk zijn en vaak hebben ze parasieten en wormeneieren bij zich waar de egel mee besmet kan raken.  Je kunt ze bijvoorbeeld ook stukjes gekookte kip geven. Kattenvoer uit blik e.d. mag ook maar met mate (het is wat vetter) en het moet een hoge kwaliteit hebben met zo min mogelijk bijproducten en kunstmatige toevoegingen. Zo puur natuur als mogelijk dus.

Verder eten ze ook wel groente en fruit,  sommige willen dit helemaal niet eten maar blijf proberen en afwisselen. Geen gedroogd fruit en geen citrus vruchten voeren. Ook af en toe eens een hardgekookt ei is goed. Uiteraard moet er ook altijd water aanwezig zijn! Dit kan in een schaaltje maar ook in een drinkfles voor knaagdieren. Let wel op of je egel begrijpt hoe hij uit een flesje moet drinken. Soms hebben ze dit niet meteen in de gaten en kunnen ze uitdrogen, zet daarom beide in het verblijf. Hou het in de gaten en haal het schaaltje pas weg als je hebt gezien dat de egel uit het flesje drinkt. Ze vinden drinken uit een schaaltje wel altijd veel prettiger.

Wat absoluut niet mag zijn melk en melkproducten! Zoals bijna alle dieren zijn egels ook lactose intolerant, dit wil zeggen dat ze melkproducten slecht verdragen. Uiteraard mogen ze ook geen snoep, chocolade en andere voeding bedoeld voor mensen.

Vangst en transport

Afzonderlijk te vervoeren in kleine eventueel gecompartimenteerde kisten.

Tenrecs

Naast de grote tenrec worden ook de egeltenrec en sporasdisch de gestreepte tenrec gehouden.

Benodigde ruimte

De grote tenrec hetzelfde als de egel. Voor egeltenrecs mag het verblijf niet kleiner zijn dan 1 m2 voor twee dieren.

Klimaat

De temperatuur in het verblijf mag niet onder de 18 graden komen.

Inrichting van het verblijf

Het verblijf moet klimmogelijkheden hebben, zoals boomwortels e.d. Voor de bodem dient een strooisel gekozen te worden waarin de dieren zich ook kunnen ingraven.

Sociaal gedrag

Men dient tenrecs paarsgewijs te houden. Grote tenrecs kan men met meerdere tegelijk houden. Socialisatie met andere Madagascaranen, bijvoorbeeld muismaki's, is mogelijk.

Voeding

Naast vlees, insekten e.d. dient ook fruit aangeboden te worden.

Alle egel soorten zijn nacht dieren, die maar zelden overdag actief zijn. Ze kunnen uitstekend horen en ruiken. Zien is een minder sterk punt. De stekels van de egel zijn eigenlijk grote holle haren die ook ruien, maar nooit tegelijk omdat de egel dan zijn verdediging kwijt is.
Grote huidspieren zorgen ervoor dat de egel zichzelf kan oprollen, waarbij de stekels alle kanten op komen te staan. De buik en kop bevatten geen stekels maar gewoon haar, wat wel zo makkelijk is bij het lopen.

Egels kunnen geluid maken, vooral tijdens de paring of als ze in gevaar (denken te) zijn. De geluiden die ze maken lijken op grommen, sissen, blazen of gillen.De voortplantingstijd loopt van het voorjaar tot het einde van de zomer. Een vrouwtje krijgt na een draagtijd van ongeveer veertig dagen een worp van één tot vijf jongen, die worden geboren in een met bladeren en gras bekleden kuil. Een vrouwtje krijgt één worp per jaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb