info De Bergamasco/uiterlijk/vacht/algemeen/kleur

 

De Bergamasco is, in de bergstreken in het noorden en midden van Italië, een van de meest gebruikte herdershondenrassen. Het ras stamt naar verluidt af van de Franse Briard, maar ook is er verwantschap met de Zuid-Europese herdershonden, bijvoorbeeld de Hongaarse Puli en Komondor. De opvallende vacht van de hond trekt altijd aandacht. Buiten zijn vaderland komt de hond slechts weinig voor. Jaarlijks worden er ongeveer twee- tot driehonderd pups geboren in Italië.

Deze honden hebben veel van hun authentieke eigenschappen behouden. Ze werkten vroeger tamelijk zelfstandig en vaak naar eigen inzicht. Deze inbreng willen ze vandaag de dag ook graag hebben bij hun werk voor en met de baas. Hij wordt dus geen klakkeloos gehoorzame en slaafse hond. Bergamasco’s zijn mensgericht en willen graag gezelschap om zich heen. Ze zijn vrolijk en opgewekt van aard en altijd in voor een spelletje. Het is een verdraagzame hond, ook tegenover andere honden.

Het gaat hier om een zelfstandige hond die graag wil werken voor de baas, maar wel in een soort partnerschap. Is de band er dan gaat Bergamasco voor de baas en ‘zijn’ gezin door het vuur.

heeft een Brede, rechte rug, uitgesproken schoft. Brede en lange borstkas, goed gewelfde ribben. Licht opgetrokken buiklijn, korte lendenpartij, brede en gespierde croupe, licht hellend.

de vacht is Zacht, zeer lang, met krachtige, golvende slierten (viltvorming), ruw, ruig geitenhaar op met name de voorzijde van het lichaam. Korte en dichte ondervacht. Zwart pigment op de lippen en de oogranden. De vacht vraagt nauwelijks onderhoud.

de kleur is Uniform grijs of gevlekt, isabelkleurig met fawn-kleurige aftekeningen, uniform zwart. Witte aftekeningen zijn toegestaan, maar mogen niet meer dan ongeveer twintig procent van de vacht beslaan.

Schofthoogte reu 60 cm, teef 56 cm. Gewicht reu 31-37 kilo, teef 27-32 kilo.

leeftijd 11 tot 13 jaar.

 

bron/ meer info : https://www.dierendokters.com/honden/rassen/bergamasco

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb