*info lemming/voeding/leeftijd/paring/voortplanting/huisvesting

 

Het soort lemming dat wij bij Het Dierendorp hebben is de steppelemming (Lagurus lagurus). Dit is het meest gehouden soort lemming in Nederland, verder worden soms nog wel eens moeraslemmingen gehouden.

De lemming is een klein knaagdiertje met een grijs vachtje. Wat opvalt is de zwarte streep die midden over de rug loopt en ook doorloopt over de kop. De pootjes, het staartje en de oortjes zijn behaard, omdat deze dieren uit koude Russchische vlaktes komen.

Als lemmingen wakker zijn, zijn het drukke diertjes. Ze knagen veel, rennen veel (met of zonder loopwieltje) en proberen ook overal op te klimmen. Ze kunnen echter niet heel goed klimmen. Sommige mensen beweren dat lemmingen slecht diepte kunnen inschatten, maar dit is absoluut niet waar.
Iedereen denkt bij een lemming natuurlijk meteen aan hun “zelfmoord” gedrag in het wild. Dat groepen van wel honderden lemmingen zichzelf in zee storten als ze met teveel zijn. Het is waar dat ze van kliffen afrennen, maar het is zeker geen zelfmoord. Ze doen het niet expres. In het gebied waar zij leven wisselt het voedselaanbod nogal. Als er veel voedsel is, worden er veel lemmingen geboren die ook weer heel veel gaan eten. Als het voedsel dan op begint te raken, trekken de lemmingen uit hun gebied. Ze steken allemaal obstakels over: bergen, rivieren etc. op zoek naar eten. Ze trekken maar door en door om niet te verhongeren. Als ze dan bij een klif aan zee aankomen en het voedsel is echt op, zullen ze ook van die klif af springen alsof het een rivier is. De zee is echter niet te overzwemmen dus veel lemmingen verdrinken. Dit is dus niet opzettelijke zelfmoord, maar meer dan ze de kans nemen tussen verhongeren of proberen door te trekken. Natuurlijk weten de lemmingen zelf niks over die keuzes, maar hun gedrag heeft zich daarnaar gevormd. In gevangenschap merk je trouwens

niks van dit natuurlijke gedrag.

Lemmingen leven in groepen. Deze groepen kunnen heel groot worden (bijvoorbeeld 30 dieren in een groot verblijf) en zowel mannetjes en vrouwtjes kunnen hier deel uit maken. Alleen deze dieren moeten elkaar al kennen vanaf de geboorte. Een nieuwe lemmingen in een bestaande groep introduceren geeft altijd hevige gevechten. Daarom kunnen alleen jonge lemmingen of een koppeltje van twee lemmingen samengevoegd worden uit twee families.

Als een lemming eenmaal volwassen is, kan ze elke 1,5 tot 2 maand een nieuw nestje met jongen werpen. Meestal zitten hier 3 – 6 jongen in, maar het kunnen er tot wel 10 zijn. Het bijzondere aan de jongen is dat ze direct beginnen met het ontwikkelen van een vacht. Na een week hebben ze al een vachtje terwijl ze nog niet heel veel zijn toegenomen in grootte. Na 10 dagen openen ze de ogen. Na slechts twee  weken verlaten ze het nest al zo nu en dan om eten te gaan zoeken. Ze eten dan al vast voedsel maar drinken ook bij de moeder. Op deze leeftijd zijn het miniatuur versies van de ouders. Ze zijn ongeveer een kwart van het gewicht van een volwassen lemming. De moeder begint alweer aan een nieuw nestje, waar de oudere jongen gewoon nog bij slapen. Het duurt relatief lang voor een jonge lemming om van zelfstandig naar echt volwassen te gaan; ongeveer 4 maanden. Dan gaan de jongen zich zelf ook weer voortplanten.

Een lemming is een relatief nieuw diertje als huisdier, daarom hebben dierenwinkels geen speciaal lemmingvoer te koop. Maar je kan lemmingvoer heel goed samenstellen van andere diervoeders. Een lemming eet als hoofdvoer vooral vettige zaden, zoals vogelzaad. Ze mogen niet veel koolhydraatrijke granen hebben zoals mais en graan. Verder eten ze in de natuur erg veel plantenwortels en planten, dus dit kan je naast de zaadjes bijvoeren. Ook hebben ze wat eiwitten nodig, zoals meelwormen of eivoer. Dit kan je voeren in de vorm van vogel-eivoer, kattenbrokjes of gedroogde kreeftjes.

het beste voer voor een steppelemming is een mengsel van verschillende zaadjes. Het maakt niet veel uit welke zaadjes, zolang ze vettig zijn en niet koolhydraatrijk (meelig). Graan, haver of mais is dus niet goed. Het beste is een voeder met meer dan 5 soorten zaadjes, bijvoorbeeld een mix voor zangvogels. Zonnebloempitten kunnen ook gegeven worden. Hiernaast zie je een foto van geschikt voer.

Lemmingen houden erg veel van knagen. Daarbij eten ze in de natuur voornamelijk planten. Het is dus essentieel je lemmingen aan planten te voeren. Gelukkig is dit heel makkelijk, ze eten veel soorten planten. Qua groenten zijn ze dol op lof, wortels, kool, tauge en sla. Ook andere planten die gegeten worden zijn geschikt. Geef de lemming echter geen fruit. Dit bevat teveel suiker voor lemmingen, want deze diertjes hebben glucose-intolerantie wat zich verder kan ontwikkelen tot diabetes. Je kan ze verder ook wilgentakken geven om aan te knagen en een beetje van te eten. Tuinkers en andere pas gekiemde zaadjes (zoals alfalfa) vinden ze ook heel lekker.
Er zal zeker geknaagd worden aan een pluk hooi, maar hoofdvoedsel is het niet. Meestal bouwen ze er liever een nestje van.

leeftijd tot 4 jaar.

De (steppe) (moeras) lemming is moeilijk te houden. Meestal staat het verblijf 's winters te warm of ze krijgen verkeerd voer.

Verreweg het meest geschikte onderkomen voor twee steppelemmingen is een ruime aquariumbak van minimaal 80 x 40 cm. Een groepje lemmingen heeft meer ruimte nodig.

Op de bodem dient een dikke laag zand of turfmolm aanwezig te zijn om in te graven. Verder kan het verblijf ingericht worden met enkele stenen en flink wat hooi. Een deksel is niet nodig om de lemmingen binnen te houden, ze springen en klimmen slecht.

Plaats een steppelemmingenverblijf op een onverwarmde koele ruimte en niet in de volle zon. De temperatuur loopt in een aquarium snel hoog op. Steppelemmingen kunnen überhaupt niet tegen hoge temperaturen. Ze kunnen zelfs goed tegen vorst maar houden geen winterslaap. 's Zomers kan een ingevroren met water gevulde petfles in een handdoek gewikkeld worden en in het verblijf worden gelegd voor verkoeling.

De diertjes zijn overdag wakker en actief; ze hebben erg weinig last van ziekten en zijn rustig en opgewekt. Door zijn herkomst uit de steppen gaat een lemming zeer zuinig met zijn lichaamswater om. Er wordt weinig geürineerd en z'n uitwerpselen zijn droog. De kooi hoeft dus niet vaak schoongemaakt te worden. Wel moet elke dag even gekeken worden of er geen voedsel is begraven dat kan gaan schimmelen of rotten. lemmingen zijn erg gedwee en handelbaar. Ze bijten of krabben niet, tenzij er erg ruw met de diertjes wordt omgegaan. Steekt men een hand in de kooi, dan zal de lemming daar nieuwsgierig opklimmen en de hand en arm aan een onderzoek onderwerpen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb