info:uiterlijk/voortplanting/leeftijd/soorten zeehonden

 

 

De gewone zeehond is een zeeroofdier en jaagt in ondiep water op bodemvissen en kleine kreeftachtigen. Zijn jachtgebied kan

De gewone zeehond heeft een korte, stugge vacht zonder een dikke ondervacht. De vachtkleur is voornamelijk bruingrijs met kleine vlekken, al verschilt de kleur en het vlekkenpatroon per gebied waar de zeehond voorkomt. Over het algemeen zijn de mannetjes donkerder dan de vrouwtjes. 

In het hoge noorden worden gewone zeehonden geboren met een witte bontachtige vacht, die ze warm houdt en tevens een goede camouflage biedt op de ijsschotsen. De gewone zeehonden die in de Waddenzee leven, verliezen deze witte vacht echter al in de baarmoeder. Zij worden geboren met een korte, stugge, grijze vacht die snel opdroogt en ze in staat stelt kort na de geboorte hun eerste zwemles te nemen.

De kop is afgerond en klein in verhouding tot het lichaam. De gesloten neusgaten lopen in een V-vorm. Door het ontbreken van de oorschelpen lijkt het net of een zeehond geen oren heeft. De zeehond heeft echter twee oorgaten en dus wel degelijk oren. 

De zeehond heeft hele grote ogen, waarmee hij onder water meer licht op kan vangen. Door deze (en andere) aanpassingen kan de zeehond onder water net zo goed zien als boven water. Hij kan echter geen kleuren zien.

Gewone zeehonden worden 120 tot 195 centimeter lang en 45 tot 130 kilogram zwaar. Vrouwtjes zijn meestal iets kleiner dan mannetjes. Vrouwtjes worden meestal 120 tot 155 centimeter lang, mannetjes 130 tot 195 centimeter.

Mannetjes hebben regelmatig vele littekens op de nek. Vrouwtjes kunnen littekens hebben op de hals. Deze littekens zijn veroorzaakt door mannetjes, die tijdens het paren in de hals van het vrouwtje bijt.

 

De meeste jongen in de zuidelijke Noordzee worden geboren in juni en juli. Bij de geboorte wegen ze ongeveer 10 kg. Ze blijven nog 6 weken bij hun moeder en zijn daarna op zichzelf aangewezen. De overgang naar zelfstandig leven is zwaar voor de jonge zeehonden. Regelmatig worden er dan ook verzwakte jonge dieren aan de kust gevonden.

Het mannetje is na 3 tot 5 jaar geslachtsrijp, het vrouwtje na 2 tot 4 jaar.

Mannetjes worden maximaal 26 jaar oud, vrouwtjes 32 jaar.

 

meer info op : https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_zeehond

                       https://www.zoo-info.nl/gewone-zeehond