*info/uiterlijk/voorplanting/voeding

 

De Ethiopische wolf heeft een zeer beperkt bereik. Het wordt alleen gevonden in zes of zeven bergketens van Ethiopië. Dit omvat de Arssi en Bale bergen van zuidoost-Ethiopië, de Simien bergen, noordoostelijke Shoa, Gojjam en Mt. Guna (Ginsberg en Macdonald 1990). 

Ethiopische wolven zijn langdurig, slank uitziende canids . Ze hebben een roodachtige jas met witte markering op de benen, onderbuik, staart, gezicht en kin. De grens tussen de rode en witte vacht is heel duidelijk. Witte markeringen op het gezicht omvatten een karakteristieke witte halve maan onder de ogen en een witte plek op de wangen. De kin en keel zijn ook wit. De staart is gemarkeerd met een onduidelijke zwarte streep om zijn lengte en een poets van zwarte haren aan de punt. De oren zijn breed en puntig en de neus, tandvlees en smaak zijn zwart. Vrouwen zijn over het algemeen lichter van kleur dan mannen en zijn kleinere in het algemeen. Er zijn vijf tenen aan de voorvoeten en vier op de achtervoeten. Mannetjes meet van 928 tot 1012 mm (gemiddeld 963 mm) en vrouwtjes van 841 tot 960 mm (gemiddeld 919 mm). Mannetjes wegen van 14. 2 tot 19,3 kg (gemiddeld 16,2) en vrouwtjes van 11,2 tot 14,2 kg (gemiddeld 12,8). De staart is 270 tot 396 mm lang.

Eenmaal per jaar tussen oktober en januari geeft het dominante vrouw in elke verpakking een nestje 2-6 pups. Gestatie duurt ongeveer 60-62 dagen. Het vrouwtje geeft haar rommel in een hol, zij graaft op open grond onder een klier of in een rotsachtige kloof. De pups worden geboren met hun ogen dicht en geen tanden. Ze zijn houtskoolgrijs met een buff patch op hun borst en onder gebieden. Op ongeveer 3 weken begint de jas te vervangen door de normale volwassen kleurstelling en de jongen komen eerst uit de den. Na deze tijd worden de sites regelmatig verschoven, soms tot 1300m.

De ontwikkeling van de jongen komt in drie fasen voor (Sillero-Zubiri en Gottelli 1994). De eerste behandelt weken 1-4 wanneer de pups volledig afhankelijk zijn van hun moeder voor melk. Het tweede gebeurt vanaf week 5-10 vanaf wanneer het pupsmelk dieet wordt aangevuld met solide voedsel die door alle verpakkingsorganen wordt hersteld. Het eindigt wanneer de pups volledig gespeend zijn. Tenslotte, over de week 10 tot ongeveer 6 maanden, overleven de jonge mensen bijna uitsluitend op solide voedingsmiddelen die uit volwassenen van de verpakking worden verstrekt. Volwassenen zijn gezien voedsel voor jonge tot 1 jaar oud. De Ethiopische wolf bereikt de volledige volwassen uitstraling op 2 jaar, en beide geslachten zijn seksueel volwassen tijdens hun tweede jaar

Ethiopische wolven kunnen 8 tot 10 jaar in het wild leven,

voeding: 

  • vogelstand
  • zoogdieren
  • eieren
  • aas