Als je een cavia neemt dan is het beste om eerst over de verzorging hiervan te lezen.
Je kunt informatie uit boekjes halen of van het internet.
Als je een cavia koopt dan kun je het beste naar een fokker gaan.
Vitamine C is het belangrijkste voor een cavia. Dit zit in droogvoer, maar ook in groente en fruit, hierbij kun je denken aan paprika, witlof en appel.
Vers water, hooi, gras en knaagstokjes zijn ook belangrijk De grote van het hok moet je aanpassen aan het aantal cavia’s.
Hoe meer cavia’s je hebt hoe groter het hok moet zijn.
Het leukste is meer cavia’s te nemen omdat cavia’s groepsdieren zijn.
Het hok moet tocht en vocht vrij staan en je moet het hok goed schoon houden,
want anders worden ze ziek. De bodem van hun hok kun je met zaagsel bedekken.
Als je wilt dat een cavia een nestje krijgt, is het wel belangrijk om een aantal dingen te weten om gezonde jonge caviaatjes te krijgen. Om te beginnen moet een caviavrouwtje (zeugje) minimaal 5 maanden oud zijn en minimaal 750 gram wegen. Een zeugje kan echter al met 4 à 5 weken vruchtbaar zijn. Het is ten zeerste af te raden om zo'n jong dier jongen te laten krijgen. Ze is zelf nog niet eens volgroeid als de jongen geboren zullen worden. Als de jongen wel gezond ter wereld komen is de kans groot dat 'moeders' daarna niet weet wat ze ermee aan moet en de jongen links laat liggen. De zeug mag echter ook niet ouder zijn als een jaar vanwege het vergroeien van de bekkenbeenderen. Over het algemeen gaat de bevalling vrij snel. Meestal is het geheel binnen een half uurtje klaar. Als het een bevalling is zonder complicaties dan kan de moeder dit prima alleen af. Ze zal na een wee de jongen zelf aanpakken tussen haar achterpoten vandaan en direct het vlies doorbijten. Daarna wordt het jong helemaal schoon gelikt. Na de bevalling worden de placenta's opgegeten. Dit komt voort uit de natuur om de roofdieren op afstand te houden.
De grootte van een nest kan sterk variëren. Soms worden er eenlingen geboren maar er zijn ook wel meldingen van tienlingen. Als een moeder bevalt van heel veel jongen, is het verstandig om een andere zogende moeder erbij te zoeken. Het geboortegewicht moet tussen de 80 à 140 gram liggen. Dit is afhankelijk van het ras van de cavia. De jongen moeten minimaal 4 weken bij hun moeder zogen. Dan is het verstandig de jonge beertjes weg te halen zodat ze niet hun moeder weer kunnen dekken.
De mannetjescavia (beer) kan dekken vanaf een week of 4. Ook voor de beer is het beter te wachten tot ze wat ouder zijn. Hij zal zichzelf beter kunnen weren tegen een zeugje. Een goede leeftijd voor een beer is vanaf ongeveer 4 maanden.
De dracht van een cavia duurt tussen de 65 tot 70 dagen. Dit is vrij lang gezien de grootte van de cavia. Een cavia is dan ook een nestvlieder. Dit betekent dat ze compleet geboren worden. Bij hun geboorte hebben ze al haar en zijn hun ogen meteen open. Vrijwel direct lopen ze achter moeders aan. Je mag de jongen dan ook vanaf het begin uit het hok pakken. Ze zullen dan niet verstoten worden door hun moeder.
Je hebt heel veel soorten cavia’s zoals lang harige, kort harige, glad harige, gekruinde cavia. Elk van deze soorten hebben ook nog verschillende kleuren zoals de 3-kleurige, goud, buff
- Cavia’s zijn knaagdieren ze hebben scherpe tanden en het zijn groepsdieren
- Ze komen van oorsprong uit Zuid-Amerika en leven daar nog in het wild
- Cavia worden 4 tot 8 jaar oud
- Een mannetjes cavia heet een beer
- Een vrouwtjes cavia heet een zeug
- En vrouwtje kan 2 tot 5 jongen krijgen