1. huisvesting,onderhoud,verzorging,voeding,gedrag en voortplanting.

 

Voor de alpenwatersalamander is een vivarium van 90 x 30 x 30 cm (l x b x h) groot genoeg voor 6 exemplaren. Het vivarium moet tegen vocht kunnen, en niet aan rotting onderhevig zijn.

Het substraat (de bodembedekking) op het landgedeelte moet bestaan uit aarde, afgedekt met mos. Het substraat in het watergedeelte moet bestaan uit een laag aquariumgrind.

Voor de alpenwatersalamander moet het vivarium ingericht worden met schuilplaatsen van kurkschors en eventueel ook planten op het landgedeelte. Verder moet er een watergedeelte zijn van 10 cm diep, met daarin waterplanten.

De temperatuur in het vivarium voor de alpenwatersalamander moet overdag tussen 17 en 22°C zijn en ’s avonds 15°C. Er moet 14 uur per dag belicht worden. 

n de koelere winterperiode houden Alpenwatersalamanders een winterslaap. Er moet een normale belichting zijn, gedurende de tijd dat de zon schijnt. De alpenwatersalamander moet 3 tot 8 weken bij een temperatuur van 10 tot 12°C gehouden worden.

De alpenwatersalamander eet naaktslakken, regenwormen en bepoederde krekels. Het voer hoeft niet levend gegeven te worden. Het kan gegeven worden met een voedertang. Wanneer daarmee gewiebeld wordt, wordt een levende prooi nagebootst. Het voer kan op het land gegeven worden.

Het natuurlijke voedsel van Alpenwatersalamanders is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Het is dus belangrijk vitaminen en mineralen toe te voegen aan het dieet van de alpenwatersalamander. Dit kan door insecten te bepoederen met een multi-vitaminen- en mineralenpreparaat.

Vitaminen
Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Deze problemen kunnen opgelost worden door vitamine A toe te voegen aan het voedsel. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine D3 is nodig voor de calcium opname. Vitamine D3 wordt met behulp van ultraviolet licht (zonlicht) in de huid gemaakt. Ultraviolet licht kan niet door glas heen. Aan dieren in een glazen vivarium dient vitamine D3 of ultraviolet licht gegeven te worden. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben.

Mineralen
De alpenwatersalamander heeft een inwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium (kalk) en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt.
Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben.

Volwassen Alpenwatersalamanders mogen dagelijks gevoerd worden. Jonge dieren mogen meerdere malen per dag een klein beetje voer krijgen. Het is belangrijk niet opgegeten levende voedseldieren te verwijderen uit het vivarium. Deze dieren kunnen de rustende salamanders storen of beschadigen.
 De alpenwatersalamander heeft 1 legsel per jaar met ongeveer 200 eieren. Leg de eieren, met de plant waarop ze gelegd zijn, in een aparte kweekbak, met water, met een watertemperatuur van 17°C. Houdt ze daar 20 tot 35 dagen.
delen met andere soorten ,In een groot vivarium met voldoende voedselaanbod kunnen verschillende salamandersoorten, met dezelfde klimaat eisen, bij elkaar gehouden worden. Verschillende ondersoorten moeten niet bij elkaar geplaatst worden. Eieren en larven moeten bij de volwassen dieren weggehaald worden, anders worden deze door de volwassen dieren opgegeten.
De salamanders, mannetjes en vrouwtjes, worden samen in één vivarium gehouden.
 de mannetjes nemen de vrouwtjes in een houdgreep, die amplexus genoemd wordt. Hierbij wordt het vrouwtje achter de voorpoten, of vlak voor de achterpoten vastgehouden. Dit stimuleert de eiproductie bij het vrouwtje.
De alpenwatersalamander kan 1 legsel per jaar voortbrengen en bestaat uit 200 eieren. Bij alpenwatersalamanders is geen sprake van broedzorg, wanneer de eieren in het vivarium van de ouders blijven, zullen de ouders de eieren opeten.
 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb