* info/beschrijving/behuizing/geslacht/kweek/voeding

Informatie

 
  1. Nederlandse naam: Katoenrat
  2. Land van herkomst: Verenigde Staten
  3. Grootte: ca 27 cm waarvan de staart ca cm lang is.
  4. Gewicht: 80 tot 150 gram
  5. Leeftijd: ca 2 Jaar.

Beschrijving

Het is een korte en robuuste rat met een patroon over twee lagen. Staart korten dan het lichaam en zeer ligt behaard. Kleine ligt zwart gekleurde oren. De kleur is bruin met hier en daar zwarte puntjes.

Behuizing

Voor een koppel is een T4 bak voldoende. Deze heeft een maat van ca 40×20 cm. Liefst groter. Zaagsel op de bodem, een dikke laag want ze graven graag, en nestmateriaal, hooi of stro is zeer welkom. Ook enkele lege WC rollen of doosjes vinden ze fijn. Tevens een schuilhuisje, vogelbroedhokje. Ze zullen daar graag gebruik van maken.

Geslachtsonderscheid

Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagDieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.

Kweek

ze kunnen meerdere nesten per jaar werpen zonder problemen. Soms wel tot negen worpen per jaar.Het aantal jongen kan varieren van twee tot tien stuks. Gemiddeld zijn het er vijf. De draagtijd is ca 27 dagen.

Jongen

De jongen worden naakt geboren en zijn ca 5 gram. De ogen gaan open na ca 36 uur. Na een dag of vijf is het verschil tussen mannen en vrouwen al te onderscheiden. De jongen worden vijftien tot twintig gezoogd en kunnen dan worden weggehaald. Na 40 dagen kunnen ze al seksueel actief zijn.

 

Extra info

De Dieren zijn makkelijk tam te maken als je ze van jongs af aan hebt. Wat oudere Dieren kunnen schuw en schrikachtig zijn. Zijn overdag actief. Ze kunnen in groepen worden gehouden met diverse mannen en vrouwen., maar nieuwe Dieren introduceren kan problemen geven. In de natuur gebeurd het wel eens dat katoenratten een plaag worden. Een keer in de tien jaar komt dit voor.

Voeding

Knaagdierbrok, knaagdiervoer, groente, fruit, zaden groenvoer.