*info/voeding/voorplanting

 

De beste locatie ter wereld om lamantijnen of manatees te bezichtigen - en te fotograferen - is wellicht wel Crystal River, een plaatsje gelegen in de Amerikaanse staat Florida. Deze rivier staat in verbinding met de Golf van Mexico en bestaat uit een netwerk van meren en kanaaltjes met daarin enkele warme zoetwater bronnen. In de winterperiode treft men hier dan ook zeer regelmatig manatees aan, en dit in soms wel heel grote hoeveelheden. Maar het water is er wel niet altijd zo kristalhelder als de naam doet vermoeden en de temperatuur is er slechts iets net boven de 20 graden Celsius. 

De doejong daarentegen treft men vooral aan in tropische wateren. De grootste populatie leeft bij Australië. Maar ook in Egypte hebben duikers regelmatig ontmoetingen met deze toch wel grote zoogdiersoort. In de buurt van Marsa Alam bevinden zich namelijk enorme zeegrasvelden. En zeekoeien zijn echte planteneters. 

Zeekoeien verblijven meestal in ondiepe wateren en grazen op de bodem. Ze voeden zich vooral met zeegras, algen en andere waterplanten. Tijdens het grazen trekken ze soms de volledige plant uit en laten grote kale plekken zand achter. Daarbij komen ze om de drie tot vijf minuten naar de oppervlakte om adem te halen. Wanneer ze niet aan het grazen zijn, zijn ze aan het rusten en liggen ze soms doodstil op de bodem. Tijdens hun rustpauzes kunnen de duiken oplopen tot wel twintig minuten vooraleer ze even aan de oppervlakte verschijnen om dan opnieuw te verdwijnen naar de bodem en hun rustpauze verder te zetten. 

De zeekoe is geslachtsrijp op vijf à negen jarige leeftijd. Het paren is niet seizoen gebonden en het vrouwtje is meestal elke drie tot vijf jaar drachtig. Het kalfje wordt geboren na een draagtijd van twaalf tot veertien maanden. Nadien blijven kalf en moeder heel dicht bij elkaar en maken ze bijna constant lichaamscontact. Het zogen gebeurt aan de tepel die zich bevindt net achter de voorste vin. Mede door deze manier van zogen en de drie tot vier nagels aan de buikvin zijn zeekoeien het nauwste verwant met de familie van de olifant. Op tweejarige leeftijd verlaat het kalf de moeder en gaat het zijn eigen weg. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb