*info/uiterlijk/voedsel/voortplanting

de Californische zeeleeuw leeft op volle zee en op de rotsachtige kust van de Verenigde Staten aan de kant van de Stille Oceaan tot de Galapagos eilanden.

Gewicht: hij kan tussen 110 en 250 kg wegen.

Omvang: hij is tussen 2 en 2,50 m groot.

Levensduur: hij kan meer dan 15 jaar leven.

de zeeleeuw voedt zich met vissen (lodde, smelt, haring, wijting en rotsvissen) en weekdieren (inktvissen en pijlinktvissen). Er wordt aangenomen dat de snorharen een belangrijke rol spelen bij het zoeken naar voedsel en het vangen van prooien.

Zeeleeuwen planten zich op land voort. In het voorjaar begint de paartijd: alle mannetjes komen dan aan land waarna ze luidop beginnen te toeteren en te blaffen om de vrouwtjes te lokken. Ieder mannetje verdedigt zijn stukje land.
Ze verdelen zich langsheen de vloedlijn, in afwachting van de vrouwtjes.
Ieder mannetje zal proberen om zoveel mogelijk vrouwtjes om zich heen te verzamelen: zeeleeuwen leven immers in harems. Tijdens de paarperiode in juni of juli vast de harembaas, wat wel eens 70 dagen kan duren. In deze periode leeft hij van zijn opgebouwde vetlaag. De grootste mannetjes hebben het meeste vet en kunnen dus hun territorium het beste verdedigen.
Het vrouwtje krijgt 1 jong, na een draagtijd van 11 maanden. De jonge zeeleeuwen kruipen al snel rond. Het vrouwtje herkent haar jong aan het geluid: vreemde jongen zal ze niet bij zich dulden.
Zeeleeuwen zijn tevens zoogdieren. De zoogperiode kan sterk variëren: van 3 maanden tot 1 jaar! Gedurende deze zoogperiode zal de jonge zeeleeuw reeds vis eten. Toch is deze periode bijzonder stressvol omdat de mannetjes voortdurend hun conflicten willen beslechten. Heel af en toe wordt dan wel eens een jong verpletterd door het gewicht van een volwassen zeeleeuw.

Maak jouw eigen website met JouwWeb