info briard/uiterlijk/karakter/vacht/beweging

 

Schofthoogte: Reu 58 - 69 cm, Teef 56 - 65 cm
Gewicht: Reu 27 - 41 kg, Teef 23 34 kg
leerftijd : 10 tot 12 jaar

De Briard is een robuuste en wendbare middelgrote hond. Zij hebben een uniek uiterlijk, zijn uitzonderlijk sterk en zien er indrukwekkend uit. Men zegt wel eens dat dit een hart is die ingepakt is met vacht.

De vacht van de Briard is vuil en waterafstotend en als deze goed verzorgt wordt verhaard dit ras nauwelijks. Dagelijks borstelen wordt aanbevolen om matten en klitten te voorkomen. Wassen mag alleen gedaan worden als het absoluut noodzakelijk is aangezien dit de vacht aan kan tasten. 

De Briard heeft een lange dubbele vacht. De buitenste laag wordt vaak omschreven als geit-achtig. Het is licht golvend en stug in textuur. Dit ras heeft lang haar dat de ogen bedekt en dit wordt meestal opgestoken. Ze hebben een kenmerkende baard, snor en wenkbrauwen. De ondervacht is fijn van structuur en biedt isolatie tegen de harde en koude klimaten waar dit ras ooit in werkte.

Intense en uitgebreide socialisatie vanaf jonge leeftijd wordt absoluut aanbevolen bij dit ras. De Briard heeft een uitstekend geheugen en is zeer trainbaar. Ze vereisen een stevige eigenaar die in staat is om de leiding te nemen en te houden. Als dit ras geen gedegen opvoeding krijgt kunnen ze zeer onvriendelijk of angstig worden. Ze zullen niet reageren op stevige, oneerlijke of hardhandige trainingsmethoden. Dit zal er juist voor zorgen dat zich verlegen en of agressief zal gaan gedragen. De opvoeding moet gegeven worden met consistentie, vastberadenheid, geduld en liefde. Ze blinken uit in zoek en reddingacties en als politiehond.

Briards hebben een hoog energieniveau en het zijn natuurlijke atleten. Dagelijks hebben ze veel beweging nodig en zullen bij gebrek aan beweging zich rusteloos voelen. Dit ras houdt van zwemmen en zijn ideale wandel en hardloop metgezellen. In huis zijn ze matig actief en ze willen erg graag deel uitmaken van het gezin. De Briard kan er niet goed tegen als ze genegeerd worden.

 

bron : info: http://www.startpunthonden.nl/hetras/297/briard