* info dwergmuis/huisvesting/geslacht/voortplanting/gedrag/voeding

 

 1. Nederlandse naam: Stekelmuis (Egyptische of Nijlstekelmuis)
 2. Land van herkomst: In open, droge gebieden, steppen en woestijnen in Afrika en Eurazië, Kreta en Cyprus.
 3. Grootte: 6-12 cm, De staart is 4 tot 13 cm lang
 4. Gewicht: 15 tot 70 gram
 5. Leeftijd: 2 tot 4 jaar

  Stekelmuizen kunnen het beste gehuisvest worden in een ruime glazen bak met een grondoppervlak van minimaal een halve vierkante meter. Belangrijk is dat de bak goed afgesloten is om ontsnappen van de Dieren te voorkomen. Tegelijkertijd moet er voor voldoende ventilatie gezorgd worden. Voor het creëren van de nodige klim- en schuilmogelijkheden kan gebruik gemaakt worden van takken, stenen, bloempotten e.d.. Als bodembedekking kan zaagsel of zand gebruikt worden. Zand is echter wel wat kouder dan zaagsel.
  Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke Dieren is net zoals bij andere kleine knaagdieren te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij het mannetje is deze afstand veel groter dan bij het vrouwtje. Daarnaast zijn bij het mannetje de teelballen te zien.
  Stekelmuizen planten zich het gehele jaar voort. Een opmerkelijk gedrag bij sommige soorten stekelmuizen is dat de vrouwtjes elkaar helpen bij de geboorte van de jongen. Ze doen dit door de navelstrengen door te bijten en de jongen schoon te likken terwijl de moeder bezig is met de geboorte van de andere jongen. Ook verzorgen en zogen de vrouwtjes elkaars jongen. Zelfs drachtige vrouwtjes vertonen dit gedrag vanaf een paar dagen voor de geboorte van hun eigen jongen. Uit ervaring is gebleken dat er in een groep met meerdere volwassen vrouwtjes meer jongen groot worden. Na de paring volgt, een voor een muis, lange draagtijd van 38 - 40 dagen. De 2 - 4 jongen zijn in vergelijking met de jongen van de meeste andere muizen al zeer ver ontwikkeld. Ze hebben bij de geboorte al haar. Bij de meeste soorten zijn na drie dagen de oogjes al open. Bij de Zwarte nijlstekelmuis is dit zelfs al direct na de geboorte. Enkele dagen na de geboorte beginnen de jongen rond te lopen. Na 8 weken zijn de Dieren geslachtsrijp en moeten de jonge mannetjes apart gezet worden.
  Stekelmuizen zijn voornamelijk 's nachts en in de schemering actief. Het zijn actieve en beweeglijke Dieren die goed kunnen klimmen en springen. Stekelmuizen zijn sociale Dieren die goed in groepen gehouden kunnen worden. Ondanks het feit dat het sociale Dieren zijn, kunnen ze nogal eens agressief zijn tegenover soortgenoten. Onderlinge agressie komt vooral voor als: - er meer dan één volwassen mannetje in een groep aanwezig is; - er vreemde Dieren in de groep geïntroduceerd worden; - er teveel Dieren op een bepaald oppervlak aanwezig zijn.

  Als basisvoer is knaagdierenvoer prima geschikt. Dit kan aangevuld worden met allerlei kleine zaden zoals onkruidzaad, parkietenzaad en trosgierst. Voor de benodigde dierlijke eiwitten kunnen kattenbrokjes of insecten (meelwormen, krekels, e.d.) gegeven worden. Ook gedroogd brood en af en toe wat groenvoer wordt graag genomen. Belangrijk is dat er niet teveel gevoerd wordt aangezien stekelmuizen (vooral de grotere soorten zoals de Sinaï stekelmuis) gemakkelijk te dik worden.

  soorten:

  • Egyptische stekelmuis
   De Zwarte nijlstekelmuis komt voor in Egypte. Ze leven daar in veel verschillende landschappen, vooral woestijnen,  maar ook in de buurt van mensen, in huizen, schuren ze zijn soms echt een plaag voor de bevolking en de mensen proberen de dieren uit te roeien of te verjagen. Ze vreten hele ladingen aanplant weg, of ze vernielen hele akkers. 

   Lichaamslengte: 7-9 cm.
   Staartlengte: 6-9 cm.
   Gewicht: 20-40 gram.

   De Zwarte nijlstekelmuis is helemaal zwart, alleen de buik is iets lichter van kleur en de poten zijn wit/grijs. De staart en oren zijn onbehaard.Ze hebben een spitse kop, met zwarte ogen en vrij grote oren. Hun achterlijf is vrij rond met korte pootjes. 

   De zwarte nijlstekelmuis is een ondersoort van de Afrikaanse stekelmuis (Acomys cahirinus) echter komt deze soort niet meer voor in gevangenschap. 

   andere soorten:
  • gouden stekelmuis
   De Goud stekelmuis komt voor in Sina, Jordanië, Egypte, Israël en Saoedi-Arabië. Ze leven daar in hele droge rotsachtige gebieden. Bouwen geen eigen hol, leven tussen de rotsen. Als ze slapen of moeten schuilen doen ze dat onder stenen, wortels van planten/bomen of in een verlaten hol van een ander dier. 

   Lichaamslengte: 10-13 cm.
   Staartlengte: 9-13 cm.
   Gewicht: 40-55 gram. 

   De Goud stekelmuis is helemaal goudgeel op de rug en kop. De buik en poten zijn wit. De staart en oren zijn onbehaard, maar wel gepigmenteerd, ze zijn zwart. Ze hebben een spitse kop, met zwarte ogen en vrij grote oren. Hun achterlijf is vrij rond met korte pootjes. De nagels zijn doorzichtig. Deze soort is iets groter dan de andere soorten en heeft een ronder achterlijf. 

  • sinaïstekelmuis
   De Sinaï stekelmuis komt voor in Sinaï, Jordanië, Libanon, Syrië, Israël, Irak, Iran, Pakistan, Arabië en Egypte. Ze leven in halfwoestijn, savanne en woestijn, maar ook in de buurt van mensen, in huizen en schuren. Ze graven geen gangen, maar leven vooral tussen de rotsen en maken een simpele slaapplaats van wat takjes en gedroogd gras. 

   Lichaamslengte: 9-12 cm.
   Staartlengte: 8-12 cm.
   Gewicht: 25-40 gram. 

   De Sinaï stekelmuis is op de rug waar de stekels zitten grijsachtig/geel, naar de poten toe en de kop is geel. De buik is wit evenals de poten. Onder de ogen zit een witte vlek. De staart en oren zijn onbehaard. De staart heeft aan de bovenkant een donkerdere kleur dan aan de onderkant. Ze hebben een spitse kop, met zwarte ogen en vrij grote oren. Hun achterlijf is vrij rond met korte pootjes. De nagels zijn doorzichtig
  • Turkse stekelmuis
   De Turkse stekelmuis komt voor in de Zuidelijke kuststreek van Turkije. Ze leven tussen de struiken aan de oevers waar veel kalkrotsen te vinden zijn. 

   Lichaamslengte: 8-11 cm.
   Staartlengte: 7-11 cm.
   Gewicht: 25-45 gram. 

   De Turkse stekelmuis is op de rug en kop lichtbruin, wat beige naar de zijkanten toe. De buik en poten zijn wit. De staart en oren zijn onbehaard, maar wel gepigmenteerd, ze zijn donker gekleurd. Ze hebben een spitse kop, met zwarte ogen en vrij grote oren. Hun achterlijf is vrij rond met korte pootjes. De nagels zijn doorzichtig.