info/uiterlijk/voedsel/voortplanting/leeftijd

 

lengte: 65 - 80 cm, staart 1 - 2 cm
Gewicht: 4 - 15 kg
Verspreiding: Oost-Australië
Voedsel: bladeren van eucalyptusbomen
Leeftijd: tot  13 tot 15 jaar

Koala's zijn heel lastige eters! Ze lusten alleen maar de bladeren van de eucalyptusboom en die bomen groeien alleen in Australië, in de wilde natuur. Er bestaan zo'n 600 verschillende eucalyptussoorten. Daarvan worden slechts 20 soorten door de koala's gegeten en slechts 5 daarvan vinden ze echt lekker.

Als de koala op vrijersvoeten is, kan je dat heel duidelijk zien: hij heeft dan bruine strepen op zijn borst. Een mannetje heeft verschillende vrouwtjes, een soort harem dus. Pas als ze 3 tot 4 jaar oud zijn, gaan ze zich voortplanten. De moeder krijgt één jong om de twee jaren. Als het jong geboren is, is het maar 6 cm groot. Omdat het zo klein is, wordt het de eerste zes maanden in de buidel van de moeder gedragen. Daarna draagt de moeder het jong nog zes maanden op haar rug.

De koala is het enige buideldier waarbij de buidelopening naar onder gericht is! De reden daarvoor heeft met de voeding te maken. Een pasgeboren koala wordt eerst gezoogd. Maar na een tijdje stapt hij over op vloeibaar voedsel. Hij eet dan verteerd eucalyptusblad, dat rechtstreeks uit de aars (= het uiteinde van de darm) van zijn moeder komt. Zo geraakt hij voorzichtig vertrouwd met de moeilijk verteerbare bladeren. Daarom is de opening van de buidel dus naar onder gericht : zo kan het jong vanuit de buidel aan zijn voedsel.