*info /uiterlijk/voedsel/voortplanting/soorten

 

Gemzen komen voor in de bergen van Europa, de Pyreneeën en Alpen, echter niet in die van het Midden-Oosten, de Kaukasus. Ze behoren tot de holhoornigen. Hun gewicht bedraagt 20 tot 40 kilo en ze worden maximaal 1,3 meter lang.

 

Het zijn ijverige klimmers die door hun taaie karakter in bijzonder schrale gebieden kunnen leven. Ze zijn slank en hebben opvallend grote horens die aan de uiteinden erg gekromd zijn, er zijn geen verschillen in grootte van de horens tussen mannetjes en vrouwtjes. De gems kan twee weken zonder voedsel. `s Zomers staat voornamelijk gras op het menu, `s winters dennentakjes die hij in de lager gelegen gebieden vindt.

Gemzen eten in de zomer allerlei plantaardig voedsel, als grassen en kruiden, knoppen, naalden, schors en twijgen. In de winter voeden ze zich met mossen en korstmossen.

Het zijn dagdieren, die in de middag rusten. Vrouwtjes en hun jongen leven in kudde

 

Gemzen leven in kudden van 20 tot 30 dieren. Deze bestaan uit vrouwtjes en jonge dieren. De oudere mannetjes leven afgezien van de paartijd solitair. De mannetjes vechten met elkaar om de gunst van de vrouwtjes te winnen. Daarbij haken ze hun horens in elkaar en zetten ze de haren op de rug omhoog. In de winter sluiten verschillende kudden zich bij elkaar aan, soms worden er groepen van meer dan 100 dieren gevormd.

 

Tijdens het eten is er altijd een dier in de kudde dat de omgeving in de gaten houdt. Wanneer deze een vijand waarneemt, stoot hij een waarschuwingsroep uit.

 

De paring vindt in de herfst plaats, na ongeveer een half jaar rond mei - juni, baart het vrouwtje 1 tot 2 jongen.

 

In de Europese berggebieden komt de gems in acceptabele aantallen voor, vooral omdat er bijna geen tot geen jacht op ze wordt gemaakt worden ze ondanks bomenkap en de barre omstandigheden in hun leefgebied niet met uitsterven bedreigd.

Voedsel: Gras, kruiden, mossen en korstmossen.

Lengte: Kop-romp: 0,9 - 1,3 m, schouderhoogte: ca 80 cm.

Gewicht: 40 kg.

Leeftijd:15 - 17 jaar

 

sooreten/

  • hartreusegems
  • alpengems
  • balkangems
  • tatragems
  • karpatengems
  • Kaukasische gems
  • Turkse gems

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb